За четвърта поредна година стартира Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Водещи лекари в областта на венозната патология у нас допринасят за повишаване на информираността на здравните специалисти и на пациентите относно ранната диагностика и своевременното лечение на заболяването. Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда традиционно подкрепя кампанията с безплатни профилактични прегледи, които ще се проведат на 15 юни и на 24 юни от медицинските специалисти д-р Минкова и д-р Белински. 

"Тревожна е статистиката от последната година, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти са хора на средна възраст между 30-50 г., което говори за „подмладяване“ на заболяването. Още по-притеснителен е фактът, че половината от тях не са били лекувани, въпреки че са имали симптоми от две и повече години.“, споделя доц. Димитър Петков, председател на БНДСЕХА. 

От изключително значение е хората да са добре информирани за основните рискови фактори за развитие на заболяването: наднормено тегло, липса на движение, небалансиран хранителен режим, фамилна обремененост. Освен това, при поява на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и отичане, е необходимо пациентите да потърсят своевременна консултация с медицински специалист. 

"Ключова е ролята на съдовите хирурзи, ангиолозите и общопрактикуващите лекари, които трябва да разясняваме на пациентите, че т.нар. разширени вени не са само козметичен проблем, а заболяване, в основата на което стои венозно възпаление. Важно е да противодействаме на този възпалителен процес и да наблегнем на необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве, както при всички останали хронични заболявания като артериална хипертония, диабет и др.“, отбелязва още доц. Петков.  

Запишете час за безплатен преглед в онлайн платформата: https://pregledi.venite.bg/