Людмила започва да губи ориентация, не успява да произнесе дори собственото си име. Близките и се съмняват, че е получила инсулт. При спешен преглед на пациентката е направен скенер на глава, който установява 6 туморни образувания, метастази.

Пациентката решава да направи консултация с проф. д-р Христо Цеков, началник на Клиника по неврохирургия и д-р Асен Цеков, неврохирург. Двамата специалисти са категорични, че 4 от образуванията трябва да бъдат оперирани, тъй като са с голям размер, разположени са до важни двигателни зони, отговарящи за едната половина на тялото, както и за говорната функция и създават сериозни проблеми на Людмила.

Стандартно при злокачествени образувания в мозъка се отстранява по един тумор на операция. Благодарение на невронавигацията и невромониторинга, с които разполага Клиниката по неврохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, проф. Цеков и д-р Цеков успяват да извадят четирите туморни образувания само с една хирургична намеса. Най-големият риск за пациентката е да не загуби говора и част от двигателните си способности.

„Ако не бяхме оперирали Людмила, тя щеше да се парализира. Чрез образните изследвания не се откриват първични тумор, тъй като образуванията в мозъка са метастази, тоест не са с първична локация, а са вследствие на друг тумор. Щом не може да се установи, то той е много малък и просто дава разсейки. Сега освен че спасихме Людмила, чрез хистологията патолозите ще определят вида на първичния тумор и ще могат да приложат нужното лечение“, сподели проф. Цеков.

В деня след операцията пациентката говори, разхожда се и няма никакви дефицити.