От 22 до 27 април 2024 г. екипът на Клиника по ортопедия и травматология беше посветен на гръбначните деформации при децата. Специално за повода от САЩ и Испания пристигнаха трима водещи спинални хирурзи - представители на Scoliosis Research Society: SRS.

22 април 2024 г.

Специалната седмица стартира с безплатни прегледи на деца с гръбначни деформации или съмнения за такива, проведени от проф. д-р В. Яблански, д-р А. Иванов, д-р Е. Влаев и д-р С. Балев, както и гост-лекарите д-р Стивън Марджетко от Университетска болница по ортопедична хирургия в Чикаго, д-р Дейвид Клемент  от Университета по здравеопазване „Купър“, Ню Джърси,  и д-р Пако Санчес от Университетска болница „Санкинаро“, Мадрид. В рамките на един ден, съвместният екип от лекари прегледа и консултира 50 деца до 18-годишна възраст. Нуждаещите се от допълнително диагностициране и последващо лечение, бяха насочени своевременно за доуточняване на статуса им и детайлно запознати с възможностите за лечение.

23 – 24 април 2024 г.

Посещението на трима от водещите в света спинални хирурзи, продължи с две изключително предизвикателни операции на деца със сериозни гръбначни деформации, проведени съвместно с проф. д-р В. Яблански и екипа му за лечение на сколиоза, в който член е и д-р Биляна Каменова – анестезиолог-реаниматор.

26 – 27 април 2024 г.

С 9 научни доклада, по време на 5-тата международна конференция по спинална хирургия в гр. Русе, продължи съвместната работа на Клиника по ортопедия и травматология и представителите на SRS. На събитието, организирано от Българска асоциация на спиналните хирурзи, проф. д-р В. Яблански сподели експертизата си в „Хирургично лечение на сколиоза при деца със спинална мускулна атрофия (СМА)", д-р Б. Каменова докладва „Ефективност на интраоперативен равнинен еректор спине блок за следоперативно обезболяване при сколиотична хирургия в детска възраст“, а д-р Е. Влаев представи темата „Двуетапно хирургично лечение на деца с тежки форми на сколиоза“.

Гост-хирурзите, участвали в конференцията по покана на проф. д-р В. Яблански, докладваха общо 6 научни топика, представящи спондилолистезата, синдром на Клипел-Файл, невромускулната деформация на гръбначния стълб, ранната деформация на гръбначния стълб и други гръбначни патологии.

 

Всичко за диагностиката и лечението на сколиоза в Клиника по ортопедия и травматология тук