На 17 и 18 ноември млади, амбициозни и изпълнени с очакване да започнат своя професионален път студенти  в трети курс от факултета по „Обществено здраве и здравни грижи“ към Русенски университет „Ангел Кънчев“ заедно с техните преподаватели - доц. Даниела Константинова и доц. Иринка Христова посетиха Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. С усмивка и интерес те успяха да се запознаят с процесите в лечебното заведение и да наблюдават важни моменти от работната среда в болницата.

Бъдещите медицински сестри бяха посрещнати с приветствие от г-н Фикри Кипер, директор Човешки ресурси на Аджибадем Сити Клиник, главна медицинска сестра на АСК УМБАЛ Токуда - Мария Борисова и зам. главна медицинска сестра Миглена Сиракова. В рамките на два дни студентите посетиха повече от половината медицински звена в лечебното заведение. Те успяха да проследят колаборацията между лекарите и медицинските сестри, както и съвместната работата на мултидисциплинарните ни екипи.

Студентите бяха разпределени в хирургичните отделения и клиники на болницата, където прекараха втория ден от посещението си. Старшите медицински сестри от всяко звено организираха кратки обучения, дискусии и разяснения за ежедневния работен процес в лечебното заведение.

„Впечатлени сме от хигиената, от отношението на персонала, от начина, по който обучавате, от начина, по който ни посрещнахте, наистина нямаме думи. Много ни хареса при вас. Благодарим Ви за това, че отделихте толкова много от натоварения си график, сега вече знаем колко ви е ценно то.“, сподели доц. Константинова.

А студентите споделиха, че рядко се среща толкова дружелюбна работна среда и такова уважително и достойно отношение към медицинските сестри – от страна на лекарите и на целия персонал в лечебното заведение.

„Личеше си, че не е престорено. Всички работят заедно, страхотен екип. Често сестрите са неглижирани и потискани, тук няма такова нещо. Всички подходиха към нас с внимание, усмивка и готовност да ни въведат в процеса“, сподели една от студентките.

Като университетска болница ние обучаваме голям брой студенти по здравни грижи. Не малко от тях остават да работят в АСК УМБАЛ Токуда след завършване на своето образование. Болницата дава шанс на млади, мотивирани, амбициозни специалисти и подкрепя тяхното развитие.  

„Вие сте млади и от вас зависи каква ще бъде промяната. Онова, което не ни е харесвало във времето, сме се постарали да не го пренасяме на работните си места. Може би точно така се случва цялата тази промяна. Тя зависи от вас самите.“ С тези думи главната медицинска сестра на АСК УМБАЛ Токуда Мария Борисова изпрати студентите, но с уговорката, че скоро ще се видят отново.