Иглотерапията е древен традиционен метод от китайската медицина, който включва поставяне на тънки игли в определени точки на тялото с цел облекчаване на болката и подобряване на цялостното здравословно състояние. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда прилагането на иглотерапията е важна част от подхода за лечение на болката, който е основан на интердисциплинарно сътрудничество между специалисти от различни области, включително анестезиология, неврология, неврохирургия, психология и физикална и рехабилитационна медицина. Този интегриран подход осигурява цялостна и ефективна грижа за пациентите.

На 3 октомври в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се проведоха лекции и практически демонстрации на тема: "Теория, развитие и приложения на субкутанната иглотерапия на д-р Фу". Водещи гост-лектори на събитието бяха специалисти по ортопедия, неврохирургия и обществено здраве от болница Йонгчуан на Медицинския университет и Асоциацията за интегративна медицина в Чунцин, Китай. Иглотерапията, която те представиха, е иновативен метод за лечение на различни мускулно-скелетни и неврологични заболявания, приложим и в лечебното ни заведение.

Събитието беше открито с приветствено слово от д-р Венелина Милева, Изпълнителен директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и проф. д-р Иван Стайков, дмн, Медицински директор и Началник Клиника по неврология и медицина на съня. Лекари от различни специалности представиха клиниките и отделенията в болницата и активностите в тях, сред които: д-р Нейко Нейков, невролог; д-р Биляна Каменова, дм, анестезиолог-реаниматор; д-р Георги Витларов, лекар по физикална и рехабилитационна медицина; д-р Лили Лалева, FEBNS, неврохирург; д-р Добромир Райков, гастроентеролог; проф. д-р Васил Яблански, дм, Началник Клиника по ортопедия и травматология. Те разказаха за оперативните процедури, които прилагат в лечебното ни заведение и споделиха реални примери от дългогодишната си практика.

Китайските специалисти демонстрираха иглотерапията върху 22 пациенти с различни диагнози, включително лумбална дискова херния, цервикална спондилоза, болки в рамото и остеоартрит. Д-р Ma Kunlong обясни как методът успешно се прилага при болки в кръста и гръбначни заболявания, докато д-р Luan Fujun и д-р Wang Qunbo допълниха за неговата ефективност при периоперативни фрактури, тенис лакът и стомашно-чревни заболявания. Лекарите от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда имаха възможността лично да изпитат и приложат иновативния метод, като най-активно участие взеха специалистите от отделението по физикална и рехабилитационна медицина, ръководено от д-р Виолетка Икономова.

Събитието подчерта значимостта на международната обмяна на опит и знания в съвременната медицина, като българските и китайските лекари демонстрираха пълноценната синергия между иновации и традиции. Специалистите от УМБАЛ Токуда, в сътрудничество с водещите лекари от болница Йонгчуан, показаха как интеграцията на новаторски методи като подкожната иглотерапия разширява възможностите за лечение на мускулно-скелетни заболявания. Съвместните лекции и практически демонстрации затвърдиха стремежа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда да прилага модерни подходи за лечение на болката, като същевременно черпи вдъхновение от световния опит. Тази колаборация поставя акцент върху развитието на здравеопазването у нас и затвърждава позициите ни сред водещите лечебни заведения в международната медицинска общност.