Д-р Слави Спасов – част от екипа на Клиника по хематология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, получи Европейска диплома по хематология, след успешно полагане на европейския изпит, който се проведе на 13.06.2024 г., по време на XXIX конгрес на Европейската хематологична асоциация (EHA).

Главната изпитна сесия се състоя в Мадрид (Испания), а паралелни изпити се проведоха в 14 други държави, сред които Бразилия, Франция, Швейцария, Турция, Норвегия. 244 кандидати взеха участие в изпита, който се състои от 100 въпроса, представящи различни клинични случаи, казуси и актуални препоръки за лечение и диагностициране.

Европейският хематологичен изпит е единственият официален, мултинационален хематологичен изпит, който се провежда под егидата на Европейската хематологична асоциация. В него са застъпени всички осем раздела от Европейската учебна програма за специалността „Клинична хематология“. В някои държави, сред които Швейцария, е приравнен с националния изпит за придобиване на специалност. Успешното му полагане гарантира задълбочени познания по хематология и в частност спазване на най-новите Европейски стандарти за диагностика и лечение на хематологичните заболявания. Притежанието на Европейска диплома по хематология е гарант за качество и признание за актуалност на придобитите знания.

 

 ***

Д-р Слави Спасов завършва Медицина в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2020 г. с отличен успех. От същата година специализира Клинична хематология в Клиниката по Хематология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“.  Професионалните му интереси са свързани с диагностика и таргетно лечение на миелопролиферативни и лимфопролиферативни неоплазии. Участва като подизследовател в редица клинични проучвания.