Детето е настанено зе лечение в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

Новородено бебе на 19 дни беше транспортирано с военнотранспортен самолет „Спартан” от Варна до София. На борда на самолета, оборудван със специален кувьоз и животоспасяваща апаратура пътува медицински екип от Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, където детето бе настанено за лечение.

По време на полета бебето беше под наблюдението и медицинските грижи на д-р Радка Масларска, началник на отделението, д-р Василена Александрова, ст.м.с. Елена Борисова и м.с. Деляна Лазаринова. 

„Апаратурата трябваше да бъде позиционирана в самолета, да бъде добре подредена, да се подсигури, така че да гарантираме сигурност за живота на детето по време на този транспорт. Това бяха и нашите опасения, но всичко беше изпълнено от бордните инженери на самолета. От самите пилоти полетът беше съобразен с височината, на която трябва да се изпълнява в тези случаи при такова състояние на новородено дете“, заяви д-р Радка Масларска.

Тя посочи, че бебето е пристигнало в стабилно състояние, което е позволило веднага да започнат диагностични и терапевтични процедури. „Детето има нужда от мултидисциплинарно лечение. С оглед на тежкото му състояние то трябва да бъде в болнично заведение, където тези високотехнологични изследвания могат да се направят близо до леглото му“, уточни д-р Масларска.

„Специални благодарности за добрата организация на Министерството на здравеопазването и военно министерство, с които в пълен синхрон успяхме да организираме един наистина много добър транспорт на дете в критично състояние“, допълни тя.  

Свързани отделения