В лечим стадий може да се открие навреме с туморен маркер, коментира той

Какво е общото между Робърт де Ниро и Адам Сандлър извън снимачната площадка и какво ги свързва с още хиляди мъже по цял свят? Двамата актьори се борят с една и съща коварна болест – рак на простата.

През 2014 г. едва на 48 г. на холивудският актьор Бен Стилър е поставена диагнозата рак на простатата. След 2 годишна борба, той е излекуван. От тогава не спира да разказва за битката си и да приканва мъжете да обръщат повече внимание на здравето си. "Съветвам Ви да говорите с вашите лекари, да се информирате и да внимавате. Всеки мъж трябва да отиде и да направи тест на възраст между 40 и 45 г., особено ако има фамилна обремененост", казва Стилър.

Заболяването няма симптоми, в лечим стадий може да се открие навреме с туморен маркер, коментира в предаването "Тази събота" урологът д-р Калоян Давидов. Неговият съвет към мъжете е след 50-годишна възраст като част от годишните профилактични прегледи да включат и туморен маркер за рак на простата, а тези, които имат фамилна обремененост  – да започнат да се тестват от 45-годишна възраст.

 

*Източник: bTV, Тази събота

Свързани отделения