Д-р Гълъбица Велева е новият сертифициран конзoлен хирург за работа с роботизирана система „Да Винчи“ в областта на гинекологията в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Тя придобива своя сертификат в Берлин и вече има няколко гинекологични роботизирани операции зад гърба си.

Д-р Велева концентрира професионалните си интереси в областта на миниинвазивната хирургия (лапароскопска и роботизирана), превенция на женското здраве (диагноза и лечение на предракови заболявания в гениталната система), диагноза и дългосрочно лечение на ендометриоза, доброкачествени заболявания (миоми, полипи, яйчникови кисти) и аномалии в развитието на половата система у жената. Диагноза и лечение на менопаузални симптоми, включително уринарна инконтиненция, утеровагинален пролапс. Проследяване на бременност и родоразрешаване, извършване на процедури за превенция на аборт и преждевременно раждане. 

Завършила е редица международни квалификационни курсове по офис хистероскопия, диагностична лапароскопия в гинекологията, ендоскопска оперативна гинекология, колпоскопия, вакуум, форцепс и раменна дистокия, лапароскопски техники за лечение на тежка ендометриоза, курс за шиене в лапароскопията, лапароскопски курс-новости в корекцията на утеровагинален пролапс и др. 

Д-р Велева се впуска в роботизираната хирургия, тъй като тя предоставя възможно най-малко травматично, най-прецизно и безопасно хирургично лечение на пациента за кратък възстановителен период. 

„Предимствата на робизираната хирургия са неоспорими - по-голяма прецизност благодарение на 3D визуализацията, подобряване на сръчността с ръцете на робота. Имаме неимоверни възможности за манипулиране на оперативното поле и елиминиране на финия тремор на човешката ръка. Комбинацията с електричество осигурява максимална прецизност с минимална кръвозагуба. Всичко това, извършено през минимални разрези, значително съкращава постоперативния възстановителен период на пациента“, каза тя. 

Нейната подготовка и процес на сертифициране започват с много часове упражнения, за да достигне умения в управлението на работните ръце, да се запознае с техническите параметри на системата, да се научи да позиционира самия робот спрямо пациента. „След това имах изпит в болница „Шарите“ в Берлин, който продължи един ден, показвах как се справям с управлението на работните ръце, как нагласявам робота за работа спрямо пациента и съответната интеревенция, и с операции на живи модели (прасета)“, разказа д-р Велева.

Спомня си и първата си операция, която е на пациентка с карцином на ендометриума. Операциите на това заболяване обикновено протичат с премахване на матката, яйчниците и лимфна дисекция. „Работата на робота е доста различно усещане в началото, тъй като операторът стои далеч от пациента на конзолата за управление и няма усета за тъканен допир. Най-вероятно ще помня винаги първата си операция заради огромното удовлетворение след нея“, посочи още д-р Велева. 

Роботизирана хирургия може да бъде приложена при повечето гинекологични заболявания, при които е необходима оперативна интервенция. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се извършват робот-асистирани операции в 4 области – коремна и гръдна хирургия, урология и гинекология. Лечебното заведение работи с най-новото поколение роботизирана система - Da Vinci Xi.