Йосиф е на 73 г. Мъжът отива при свои близки в Смолян, но след като внезапно започва да изпитва силни болки в крака търси спешна медицинска помощ. Лекарите казват, че има запушен съд и едното стъпало не се захранва с кръв, съветват Йосиф да постъпи по спешност в болница в Пловдив, а той послушал съвета и веднага бил приет в лечебно заведение.

„Не ми направиха никакви изследвания и ме вкараха директно за операция. След интервенцията кракът ми беше студен, но ме изписаха. Реших, че е необходимо време, за да се възстановя. Имах разрез само високо на бедрото.“, разказва Йосиф.

Мъжът се прибира, но в последващия месец стъпалото му и четири от пръстите на левия му крак започват да почерняват и по тях се развива гангрена. Йосиф разбира, че положението му е сериозно, след дълго проучване решава да се прибере в София и да потърси помощ при д-р Александър Даскалов, специалист в Клиника по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Йосиф дойде в кабинета ми с голямо недоверие към медицинската общност и това се усещаше. Опитах да спечеля доверието му, за да можем да намерим причината и да спасим крайника му. Кракът му нямаше абсолютно никакво оросяване, тоест беше в състояние на  т.н. критична исхемия и непосредствено заплашен от ампутация. Направихме образни изследвания и се натъкнахме на рядка патологична находка, за която се оказа, че Йосиф е знаел още от времето на казармата. Установи се наличие на обширна екзостоза на бедрената кост, което представлява доброкачетвено разрастване на костна тъкан. При Йосиф тази екзостоза се бе развила в посока към съдово-нервния сноп, бе притиснала последния и в крайна сметка бе довела до тромбоза (запушване) на кръвоносните съдове. Установи се хронично („старо“) запушване на дълбоката вена, като венозният кръвоток се осъществяваше през повърхностните вени на крайника (вена сафена магна) и остра тромбоза на аневризма на бедрената артерия, причинена от непрекъснатото „травмиране“ от костното образувание. Остро настъпилото запушване на аневризмата бе причина за появата на постоянна болка в крайника, преди да постъпи в болницата в Пловдив. В даден момент разширената и травмирана артерия просто се запушва и кракът изпада в пълна исхимия, няма абсолютно никакъв достъп на кръв.“, обяснява д-р Даскалов.

Специалистът решава да направи автовенозен байпас към единствената останала проходима артерия на подбедрицата - предната тибиална артерия, което макар и много трудоемко е правилното решение в този клиничен случай.  Автовенозната реконструкция означава, че за байпаса се използва собствена вена, обикновено вена сафена магна от същия крайник.

„Проблемът в случая беше, че поради тромбозата на дълбоките съдове, тази вена бе останала  основния „транспорт“ на венозна кръв. Затова за осигуряване на материал за байпаса използвахме вена от другия крайник, за да не нарушаваме венозния оток на болния. Ако бях използвал вената от същия крайник и не бях преценил правилно ситуацията, а бях направил директно байпас, то кракът му щеше да изпадне във венозна недостатъчност.“, пояснява д-р Даскалов

Заедно с д-р Любомир Петков от Клиника по съдова хирургия и анестезиолог-реаниматора д-р Полина Тонинска, д-р Даскалов извършва сложната операция.

„Случаят беше изключително интересен, защото това, което се е случило при него е много рядко явление. Екзостозата е доброкачествен процес, тя не е проблем сама по себе си. Но наличието и наложи извършване на екстраанатомичен байпас. Това означава, че байпасът не следва нормалното анатомично разположение на съдово-нервния сноп, тъй като не можехме да минем през мястото, на което е екзостозата, затова реконструкцията бе разположена по външната страна на бедрото.“, споделя д-р Даскалов.

За кратко време след операцията Йосиф вече е добре.

„След операцията останах около седмица под наблюдение. Д-р Даскалов не само спаси крака ми, а и всички рани заздравяха. Започнах да се възстановявам, проследяваха ме, стъпалото се раздвижи и сега съм много добре. Всичко това беше много стряскащо за мен и ако не бях попаднал на д-р Даскалов можеше да нямам крак. Той постигна един много голям успех. Мога да кажа, че съм възхитен от работата му. Той успява да внуши на пациента, че нещата ще бъдат оправени, дори след като аз нямах никакво доверие след преживяването си в Пловдив. Това, което той направи още преди операцията, а и след това беше изключително важно, защото без тази подкрепа много трудно можеш да минеш през това. Днес съм добре, доволен, щастлив и мога да правя абсолютно всичко, благодарение именно на д-р Даскалов!“, споделя Йосиф.