Минимизирайте риска от заболяване чрез нашите пакети за профилактика. Дори и да се чувствате добре и да мислите, че не е необходимо да посещавате лекар, съществуват различни рискове за вашето здраве и здравето на вашите близки. 

Разгледайте профилактичните пакети, които можете да изберете в Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда. Индивидуален асистент ще Ви съдейства при планиране и провеждане на прегледите и изследванията.

За информация: тел. 0884 933 401, 02/403 4888, 02/403 4000, *5544

Грижа за здравето след прекаран COVID-19

Наблюденията върху пациенти, прекарали COVID-19 инфекцията с различна степен на тежест показват, че приблизително 15% от тях имат различна остатъчна клиника дълго след негативиране на PCR теста. Най-честите оплаквания са от периодична тежест в гърдите, различна степен на задух, умора, болки в мускулите и тревожност.

В медицинската литература се въвеждат термините пост-ковид синдром и дълъг ковид, които описват именно тези състояния. С пост ковид синдром се обозначава продължение на оплакванията за повече от три седмици, а с дълъг ковид - за повече от 12 седмици след началото на болестта. 

Грижите за здравето в пост ковид периода са важни и не бива да се подценяват. Особено внимание трябва да се обръща на пациенти с хронични заболявания - бъбречни, сърдечно-съдови, онкологични заболявания, диабет, такива с подлежащи белодробни страдания - емфизем, ХОББ, белодробна фиброза или склонност към чести белодробни инфекции. Преценката на белодробното засягане при тях е трудна и далечната прогноза зависи в голяма степен от остатъчните промени след прекараната COVID-19 пневмония. Профилактиката е важна и за клинично здрави пациенти, които са преболедували вируса. Често, въпреки по-леко протеклото заболяване, се наблюдават усложнения в различни органи и системи, които изискват уточняване и лечение.

В медицинския център на Болница Токуда можете да направите прегледи и изследвания след преболедуване на COVID-19. 

На базата на своя опит, нашият екип разработи пакети, които включват най-необходимите консултации и изследвания за пациенти прекарали COVID-19 инфекция

Съветът на нашите специалистите е всеки боледувал от COVID-19 да не подценява рисковете от усложнения и да направи оценка на състоянието си. Препоръчително е проследяване на основни показатели от кръвната картина, образни и функционални изследвания, които да покажат състоянието на белия дроб и сърцето, както и  консултации от специалист по белодробни болести, при необходимост и от кардиолог.