Урология

Д-р Калоян Давидов от Токуда безкръвно отстрани доброкачествено увеличена простата с диоден лазер на мъж, за който се смятало че има рак

Д-р Калоян Давидов – началник на отделението по Урология на Болница Токуда безкръвно отстрани увеличена простата на мъж, за когото се смятало, че има рак на тази жлеза. 69-годишният мъж от Балчик бил вече диагностициран и насочен за незабавна кастрация, но решил да потърси второ мнение в японската болница в София. Благодарение на много детайлна консултация и прецизна диагностика страшната диагноза бе отхвърлена, а проблемите на пациента напълно отстранени чрез 1-часова процедура с диоден лазер.

Пациентът потърсил консултация с д-р Давидов в средата на март тази година. Човекът бил насочен директно за биопсия, радикална кастрация и лечение с хормони. Оплакванията на 69-годишният добруджанец, за които започнал да търси помощ били затруднено уриниране, отслабена и прекъсваща струя. Той бил диагностициран с рак на простатата след лабораторно изследване с туморен маркер, който отчел резултат 10.

„10 PSI като стойност на туморния маркер ни насочва за евентуално търсене на рак на простатата с допълнителни диагностични методи. Никога обаче това изследване не означава сигурен рак на простатата, защото показателят може да бъде повишен в следствие на инфекция, простуда, предхождащ сексуален контакт, колоездене”, подчертава началникът на урологията на Токуда д-р Калоян Давидов. Ето защо той прави обстоен преглед, като  от разговора с пациента става ясно, че по време на лабораторното изследване той е страдал от простудно заболяване. Ехографското изследване показва увеличаване в средния дял на простатата, което действа като „клапа” на пикочния мехур и сериозно затруднява процеса на уриниране. Д-р Давидов назначава контролен туморен маркер, който отчита понижена, но все още висока стойност на показателя – 8 (норма 4). Поради изказаното съмнение за рак, специалистът назначава допълнителен тест – прецизно дигитално ректално изследване. То обаче отново не показва съмнителни за рак участъци.

Д-р Давидов изпраща пациента с изписани медикаменти за подобряване на уринирането и антибиотична профилактика на инфекциите, като му назначама вторичен преглед след 2 седмици, за да пусне пореден контролен туморен маркер. „Успокоих го, че дори и да се потвърди най-лошото – ракът на простатата е 100% лечим, когато е установен навреме. Уверих го, че дори и да се наложи хормонално лечение, хирургичната кастрация е останала в миналото. Търсеният ефект може да се постигне с много по-щадящо чрез съвременна инжекционна терапия”, разказва специалистът и добавя, че в тази възраст диагностицирания рак на простатата подлежи на радикално лечение – радикална простатектомия, която рутинно се извършва в Токуда. През последните години Урологията на японската болница се утвърди като един от високообемните центрове за радикална хирургия при рак на простатата.

След 2 седмици идва контролният преглед и новият туморен маркер се оказва в норма след лечението на инфекцията, но проблемът с уринирането продължава. Това е често срещано оплакване при мъжете, при които има доброкачествено увеличение на средния дял на жлезата, както по-рано установява и д-р Давидов. Пациентът и лекарят започват да обсъждат безкръвна операция, за да бъде отстранен проблемът напълно. Тъй като мъжът е от доста далече, д-р Давидов го приема същия ден и успява да го включи като трета операция на следващия ден.

Малко повече от час и без капка кръв и без разрез на кожата с помощтна на диоден лазер д-р Давидов и операционният му екип отстраняват чрез енуклеация целия увеличен среден дял и в последствие двете странични хиперплазии. За разлика от познатия ТУР при енуклеацията жлезата не се реже парче по парче, а се отделя внимателно от простататната капсула, след което се изважда от кухината на пикочния мехур. Не е бил необходим престой в реанимация, а катетърът е свален още на другия ден вечерта.

„Хистологията за пореден път потвърди, че става дума за доброкачествено заболяване и излючи страшната диагноза, както и първият административен преглед", заключи д-р Давидов, като е насочил 69-годишния мъж за дългосрочно проследяване при уролог в Добрич.