Обща и онкологична гинекология и тазова хирургия

Лазерна конизация

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се извърша съвременна лазерна конизация на маточната шийка

Лазерната конизацията е процедура, при която се извършва диагностика и лечение на заболяванията на маточната шийка. Интервенцията се обезболява чрез локална анестезия. След нея не остават белези. Престой в болница не се налага.

Вероятно лазерната конизация прeдизвиква у Вас множество въпроси:

 • Как да се подготвите?
 • Как протича?
 • Болезнено ли е?

Какво е лазерна конизация?

Конизацията се състои в лазерното отстраняване на част от шийката на матката. Отстранената част има конична форма, от където идва и името конизация. Най–често конизацията се осъществява при наличие на аномалии на шийката, наречени дисплазии. При липса на лечение при малък брой пациентки, след множество години тези участъци биха могли да се развият в истински рак на шийката на матката, което обяснява лечението.

Операцията има две основни цели:

 • тя е диагностична: позволява да се уточнят вида и тежестта на аномалията, открита в пробата, взета от шийката;
 • тя е терапевтична: представлява лечение на дисплазията.

Как да се подготвите?

Никаква подготовка не е необходима. Не трябва да идвате на гладно и никакво бръснене на половите органи не е необходимо.

Важно е да бъдете в началото на цикъла и менструацията трябва непременно да бъде приключила в деня на операцията или няколко дни по-рано /1, 2 чист ден след менструалното кървене/.

Как протича операцията?

Конизацията на шийката се осъществява по естествен път с местна упойка.

Гинекологът пристъпва към конизация с помощта на лазер. Лазерът действа върху тъканта като я изпарява, което води до точен и ясен разрез, както и до бързо и ефективно кръвоспиране /безкръвна процедура/.

След операцията, гинекологът поставя хемостазен компрес на дъното на вагината, който ще се резорбира. Операцията не продължава повече от 20 минути.

Болезнено ли е? Съществуват ли рискове?

Операцията е практически безболезнена, шийката на матката е раздразнена/засегната съвсем малко.

Конизацията е честа операция, която съдържа много малко рискове, основният от които се състои в малки, оскъдни кръвотечения. Ако указанията се следят точно, рисковете от инфекция са нищожни. Тази операция, осъществена с местна упойка, не засяга вашите шансове за забременяване.

На какво да обърнем внимание след операцията?

Обикновено можете да се върнете към трудова дейност на втория ден след операцията.

HО,

трябва да обърнете внимание на следните указания:

 • ограничаване на физическата дейност през първите 24 часа и избягвайте всякакво силно натоварване в продължение на няколко дни;
 • без спорт в продължение на 15 дни;
 • без сексуални контакти в продължение на 1 месец;
 • без вани и басейни в продължение на 3 седмици. Душовете са позволени;
 • без употреба на тампони в продължение на 1 месец (само за защита) за да се избегне всякакъв риск от инфекция;
 • леко кървене е възможно за 3 до 4 седмици като слаба менструация. Ако обилността на кървенето изглежда необичайна (наличие на съсиреци, …) е необходимо да посетите лекаря, извършил процедурата;
 • следващата менструация не трябва да се появи през 15 дни, следващи операцията. За това понякога е необходимо да се удължи временно вземането на орално противозачатъчно. Да припомним, че операцията трябва да се извърши през първата половина на цикъла;
 • трябва да се предвиди контролна консултация при гинеколога след 1 месец. Резултати от изследването ще Ви бъдат представени при тази консултация.