Физикална и рехабилитационна медицина

Отслабване след раждане

По време на бременността жената наддава с 10 – 20 кг. над нормалното си тегло. След раждането организмът може да задържи десетина килограма повече, което е голямо разочарование и стрес за родилката. Не всички жени след раждане възстановяват предишното си тегло и фигура толкова бързо, колкото други.


Този процес на отслабване е различен за всеки организъм и няма точна формула за бързото преминаване през него. Все пак, ако след раждането Ви е трудно да се преборите с излишните мазнини и килограми, можете да потърсите компетентна и професионална помощ.


Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда предлага терапия за отслабване, специално предназначена за следродилния период. Програмата за редукция на теглото след раждане е разработена от отделението по „Физикална и рехабилитационна медицина".

„До 8 килограма намаляване на теглото за един месец може да постигне жена със средно тегло 70 кг.", смята д-р Виолетка Икономова, началник на отделението. Тя обаче е категорична, че ефектът се постига със съвместните усилия на лекарите и кандидатите за отслабване.


Програмата включва лечебна гимнастика, фитнес, акупунктура или лазертерапия и индивидуална диета. С лечебната гимнастика се постига общо натоварване на всички мускулни групи, фитнесът е за стягане, а нетрадиционните методи като игло- или лазертерапията влияят върху центровете за апетит и подобряват обмяната на веществата.


Процесът на редуциране на теглото се контролира от лекари и рехабилитатори, което гарантира здравословно отслабване и позволява в програмата да се включат и хора с хронични заболявания.