Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия

Детска хирургия

Детският сектор към Отделението на Първа хирургия разполага с две модерно обзаведени стаи (една самостоятелна и една с 4 легла). Създадени са необходимите удобства, за да могат децата и техните придружители да се чувстват комфортно и престоят им в отделението да бъде спокоен и приятен.

При кои хирургични проблеми в детската възраст сме в състояние да Ви помогнем:

1. Възраст – консултираме и лекуваме деца от 0 до 18 години.

2. При какви състояния:

 • болки в корема;
 • заболявания на хранопровода и стомашно-чревния тракт;
 • заболявания на белите дробове;
 • хидроцеле;
 • крипторхизъм;
 • ингвинална или пъпна херния;
 • съмнение за остър апендицит;
 • доброкачествени тумори на кожа и подкожие: хемангиом, липом, фибром, лимфангиом;
 • злокачествени процеси в гръдната и коремната кухина
 • рани на меките тъкани от различно естество;
 • възпаления на меките тъкани – фурункул / гнойно-възпалително заболяване на космените торбички/, карбункул /засягане едновременно на няколко съседни космени торбички от възпалителния процес/, супурация на атероми, нагнояване на рани, възпаление на дермоидални  кисти в опашната област, възпаления в резултат на попаднали в тъканите чужди тела, панарициуми, враснал нокът и др.
 • фимоза

Преглед при детски хирург 

1. Проф. д-р Огнян Бранков извършва прегледи и консултации всеки делничен ден от 10:00 до 13:30 часа, включително прегледи по НЗОК (вторник и сряда). Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000.

Проф. Бранков е едно от най-големите имена в детската хирургия, специалист по заболявания, обхващащи гръдния кош, белите дробове, хранопровода и стомашно-чревния тракт, включително хирургия на новородени деца. Той извършва широк спектър от хирургични интервенции при пъпна и ингвинална херния, крипторхизъм, хидроцеле, фимоза, доброкачествени тумори на кожа и подкожие –хемангиом, липом, фибром, лимфангиом, злокачествени процеси в гръдната и коремната кухина, гранични проблеми с педиатричните специалности – повръщане, запек, ГЕР, фисури на ануса.

2. Д-р Диана Стоянова извършва първични и вторични медицински прегледи по НЗОК всеки четвъртък от 14.30 до 16.30 часа. Необходимо е предварително записване на телефон: 02/403 4918 или 02/403 4000.

Свободен прием при д-р Стоянова - всеки четвъртък от 08,30 до 13,00 часа. Необходимо е предварително записване на телефон: 02/403 4918 или 02/403 4000.

Амбулаторният кабинет е в тясна връзка с отделението по педиатрия, с клинична лаборатория и образна диагностика, както и със специалисти от други специалности, в случаите, когато се налага тяхната консултация. Подходът е мултидисциплинарен и основно предимство е работата в екип.

Проф. д-р Огнян Бранков, д.м.н. - детски хирург

Проф. д-р Огнян Бранков е водещ специалист по детска хирургия с 40 г. стаж. Завършил е медицина през 1973 г. в Медицинска Академия (МУ) - София. Има придобити специалности по Хирургия от 1980 г., Детска хирургия от 1982 г. и Гръдна хирургия от 2007 г. Притежава сертификати за правоспосбност по горна интестинална ендоскопия, брохоскопия и бронхология. Специализирал е в Берлин и Лайпциг през 1986 г., в Москва през 1987 г., Виена и Брюксел през 1988 г., и САЩ (Ню Йорк и Бостън) - през 1998 г. През 2008 г. придобива Европейски сертификат по детска хирургия.

След дипломирането си работи като хирург в Окръжна болница Перник, след което 37 г. е детски хирург в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". От месец юни 2004 до април 2013 година е ръководител Секция по детска хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов". От 2013 г. се присъединява към екипа на Токуда Болница София.

Проф. Бранков е хоноруван преподавател в Медицински университет - София, където през 2000-2001 г. оглавява Катедрата по детска хирургия. Има над 100 научни публикации в списания и сборници, 9 от които - в международни издания. Съавтор на 5 учебника, 1 от които на английски език. Съставител и редактор на най-новия учебник по детска хирургия. Участвал е в повече от 80 конгреса, над 30 от тях - на международно ниво. Има признати 22 рационализации и 1 изобретение. От 2005 г. насам е Главен републикански специалист по детска хирургия.

Въвежда за първи път в България редица нови процедури и интвенции в областта на детската хирургия на хранопровода, стомашно-чревния тракт и белите дробове.

Носител е на много отличия, награди и дипломи, между които почетен знак "Български лекар" 2005  и "Медик на годината" 2009, почетен знак на Български лекарски съюз 2006, почетен знак на "Пирогов" 2011.

Членства в научни дружества и организации:

 • Председател на Научното дружество по детска хирургия в България
 • Член на пленума на Българското хирургично дружество
 • Член на Европейската асоциация на детските хирурзи
 • Почетен член на Румънската академия по детска хирургия
 • Член на Европейската асоциация на лекарите "УЕМС"

Владее немски, английски и руски, ползва френски език.

Д-р Диана Стоянова

Д-р Стоянова завършва медицина през 1990 година в Медицински Университет Стара Загора. Работила е като ординатор педиатър в отделение за неотложна помощ към 25 поликлиника София 6 години. През 1998 печели конкурс за длъжността научен сътрудник към Клиниката по Детска Хирургия в МБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и започва работа там като детски хирург в отделение по детска коремна хирургия. През 2001 година придобива специалност по Обща хирургия, а през 2005 специалност по Детска хирургия. Същата година печели стипендията на Американския Колеж на Хирурзите, която и дава възможност да  специализира детска хирургия  в Texas Childrens' Hospital в Хюстън.

През април 2011, след повече от 13 години работа в МБАЛСМ “Пирогов”, като детски хирург, напуска, за да се присъедини към екипа на Първа хирургия към Токуда Болница София.