Кога един мъж трябва да направи първия си преглед при уролог?

Препоръчително е профилактиката за рак на простатата да започне от 45-годишна възраст при мъжете, които имат т.н фамилна обремененост по мъжка линия (баща, брат, дядо по бащина линия) или от 50-годишна възраст нагоре в общия случай.

При рака на тестисите, за съжаление, не можем да говорим за ориентировъчна възраст, тъй като той се открива включително при деца и млади момчета. Там профилактиката трябва да се прави постоянно. В България се констатират около 150-200 случая годишно. Проследяването на структурата, формата и повърхността на тестиса е нещо, което мъжът може да прави и сам. Подрастващите трябва да бъдат запознати с темата по подходящ начин и да знаят, че ако има промяна в тези органи, е важно да съобщят своевременно за това на своите родители, защото то не е срамно, но може да стане опасно, ако не се открие навреме.

Кои са най-честите проблеми на мъжката полова система и как се диагностицират?

В по-млада възраст това са полово преносими заболявания, които протичат с характерна симптоматика и мъжете търсят консултация с уролог, дерматолог или венеролог. В напреднала възраст характерен проблем са смущенията в уринирането от увеличена простата. Простатата започва да увеличава размера си още от 35-та година, като това се проявява и симптоматично със затруднено уриниране, слаба струя, прекъсване на струята, често нощно уриниране. Ако са налице тези симптоми, е желателно да се направи консултация с уролог, а след 50-годишна възраст това трябва да става веднъж годишно. Ракът на простата е най-честото злокачествено заболяване при мъжете след рака на белия дроб и на кожата. В ранните си стадии няма симптоматика. Част от симптомите, типични за заболяването, могат да се дължат на доброкачествено уголемяване на простатата, но в много случаи диагностицираните, всъщност, нямат никакви проблеми с уринирането.

Какво да очакваме по време на прегледа при уролог и как преминава той?

Дълги години прегледът е включвал т. нар. дигитално ректално изследване (през аналния отвор се въвежда пръстът на уролога в правото черво на пациента). То обаче не е задължителна част от прегледа и държи много мъже далеч от кабинета. Чрез опипване на простата се установяват промени с нейната твърдост и форма. Желателно е преди прегледа при уролог да се направи изследване на туморен маркер PSA. Ако той покаже отклонение, се назначава ехография на простатната жлеза за наблюдаване на форма и размери (долната част на корема се намазва с гел и с ултразвукова сонда се наблюдава простатната жлеза). При отклонения пациентът се насочва към ЯМР. При откриване на съмнителен участък в простатната жлеза, следващата стъпка е назначаването на простатна биопсия. При малко завишаване на туморния маркер има основание за назначаване на ЯМР за по-прецизна диагностика. При високи стойности на PSA от порядъка на 90-100 при референтна стойност от 0-4, дигиталното ректално изследване е достатъчен метод за диагностика.

Може ли мъжете да се самопреглеждат и как да го правят?

По отношение на рака на тестисите – да, но за рака на простатата това е невъзможно. В първия случай, когато един мъж опипа промяна в твърдостта, размера и формата на тестиса, веднага трябва да посети уролог.

Като профилактика на рака на простатата е препоръчително поне веднъж годишно да се прави изследване на PSA (простатно специфичен антиген) за предпочитане в една и съща лаборатория, за да бъдат съпоставими резултатите. При промяна на стойността му е желателен преглед при уролог, за да се потърси причината за завишените стойности, които невинаги се дължат на тумор в жлезата, а на променена структура на простатата като например след скорошен сексуален контакт.

Какви са рисковите фактори за развитие на рак на простатата и рак на тестисите?

Медицината няма категорично становище за причините за възникване на тези видове рак.

Има ли значение възрастта при рака на простата?

Възниква често в зряла възраст, т.е. над 50 години, но не е задължително. За съжаление в последните години се среща рак на простатата и при млади мъже, като рядко можем да го заподозрем в ранен стадий, а се открива на по-късен етап при метастазиране.

Как се определя стадия на заболяването и какви са стъпките след като сме диагностицирани?

След откриването на рака на простатата се диагностицира степента на злокачественост  (ниска, умерена или висока) чрез биопсия. Стадият на заболяването дава отговор на въпроса дали туморът е концентриран само в жлезата, дали ангажира съседни органи или целия организъм. Ракът на простатата се разпространява приоритетно в костите, затова се прави костна сцинтиграфия (радиофармакологично изследване на скелета) за откриване на метастази в тях. Прави се и скенер на малък таз и корем, както и рентгенова снимка на бял дроб. Те ни дават информация дали има метастази в меките тъкани. ЯМР пък може да даде отговор, дали има засегнати лимфни възли в малкия таз.

От какво зависи предложеният план за лечение?

Предложеният план за лечение зависи от стадия на заболяването и от степента на злокачественост. Когато туморът е локализиран само в капсулата на простатата и са засегнати само съседните лимфни възли, се пристъпва към т. нар. радикално лечение – отстраняване на простатата или специфична лъчетерапия, т. нар. брахитерапия. При високорисков рак на простатата, т.е. при висока степен на злокачественост и високи стойности на туморния маркер, освен простатата се отстраняват и съседните лимфни възли (лимфна дисекция). В напреднал стадий не се практикува отстраняване на простатата, а хормонотерапия, лъчетерапия и химиотерапия.

За пълно излекуване се говори, когато ракът на простатата не е метастазирал и е ограничен в рамките на жлезата. Тя се отстранява и с това успяваме да излекуваме все повече мъже, защото откриваме навреме раковото заболяване и имаме достатъчно добри оперативни методи за справяне с проблема. В последните години, не само в Европа, но и в България, нараства броят на напълно излекуваните от този вид рак.

Има ли алтернатива премахването на тестисите?

При рак на тестисите, за съжаление, не. Установен навреме, този вид рак се лекува на 100%.

Секс след операция на рак на простатата? 

Роботизираната хирургия е щадяща и в по-голяма степен запазва ректилната функция на мъжа. Голяма част от пациентите успяват да запазят спонтанната си ерекция, други имат нужда от стимулирана ерекция. В резултат на минали инфекции може да има и структурни промени в пикочо-половата система, което може да усложни оперативната интервенция и да доведе до засягане на нерви. При немалък процент от пациентите ерекцията страда след операция. В такива случаи се препоръчват медикаменти и инжекционни препарати за стимулиране.

Какъв е контролът над уринирането и задържането на урина след радикалната простатектомия?

Липсата на контрол върху уринирането е преходен проблем, който трае от няколко седмици до няколко месеца и се проявява при 1% от оперираните лапароскопски пациенти. Роботизираната хирургия ни дава допълнителна сигурност по отношение на запазването на контрола върху уринирането. Полезни са и упражненията за тазовото дъно. Утежняващи обстоятелства са наличието на наднормено тегло и диабет.