Едно от най-големите постижения в онкохирургията у нас е постигнато благодарение на роботизираната система Da Vinci. Проф. д-р Калоян Давидов, началник на Отделение по урология и медицински директор в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, е специалистът, извършил най-много операции в областта си в лечебното заведение с помощта на иновативната технология за безкръвни операции.

Според проф. Давидов отговорът на въпроса „Кой е добър лекар“ се крие в цитат на Тери Пратчет:

„Можеш да си избереш дали да си добър с хората или да им правиш добро“.

Според уролога  не е нужно  добрият лекар да държи пациента си за ръката, но е задължително той да приеме проблема на болния като свой личен и да го разреши. "Местата, на които работим, се наричат „болници“, защото тук има болести и болка. Да бъда добър с един пациент за мен означава, когато той дойде тук с рака си или с каквото друго ужасно нещо го е сполетяло, да реализирам изцяло професионализма си, за да си тръгне оттук здрав и да намери щастието си другаде.“, допълва той. „Ние не сме продавачи на щастие. Щастие се продава в магазините за сладолед.“, казва още урологът. 

Добрият лекар е ефективен и си върши работата, но той в никакъв случай не е богоравен.

Нека пазим страх от Всевишния, ние сме сръчни експерти и правим това, което се очаква от нас. Думата „хирург“ лексикално означава  човек, който работи с ръцете си. Едно време сме били занаятчии. Хенри VIII е онзи, който ни разделя от бръснарите. Още тогава, а това е валидно и днес, хирургията е целенасочено нанасяне на травма.", казва той.

Специалността на проф. Давидов са злокачествени заболявания на мъжката полова система (простата и гениталии), както и заболявания на пикочо-отделителната система при двата пола (бъбреци, уретери и пикочен мехур), а роботът Da Vinci за минималноинвазивна хирургия отдавна се е превърнал в негов втори чифт ръце. Застанал на няколко метра от пациента, урологът гледа през окуляра на конзолата и с къси прецизни движения с пръстите на двете си ръце извършва щадящи операции.

На практика, това, което правим, е операция през видео връзка.

Разбира се, технологиите улесняват значително и нашата работа. Част от хирурзите добиха нови умения и станаха съюзници с роботите, за да помагат повече и по-качествено.“, споделя той. 

„Технологиите безспорно дадоха тласък на положителната статистика в медицината, а миниивазивните методи направиха скок по отношение на онкологичните заболявания и ги преместиха в друго измерение. 

През последните години расте броят на оздравелите от диагнози, които преди приемахме за фатални.

"Моето поколение уролози имахме късмета да изравним България с нивото на развитие на европейските страни. В момента тук се прилага всичко в сферата на онкохирургията, което съществува и по света.“, казва професорът.

Сред тях е и роботът Da Vinci. Системата, с която работят проф. Давидов и колегите му от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, се използва за операции на злокачествени и някои доброкачествени заболявания на мъжката полова система. При карцином на бъбрека например, роботасистираната хирургия позволява запазването на бъбрека. Благодарение на нея много успешно и елегантно се коригират вродени аномалии на пикочополовата система при деца и юноши. „Важно е да споменем тук, че не говорим за пластично-разкрасителна, а за пластично-реконструктивна хирургия. Никой не забелязва нечий красив уретер, но качеството на живот след поправянето на вродените стеснения на горния отдел на пикочните пътища е неминуемо по-високо.“, уточнява специалистът. 

Според проф. Давидов моментът, в който рутинни хирургически процедури ще се извършват изцяло от изкуствен интелект, наближава. „Онкологичната хирургия ще отиде много далеч. В тази посока се работи много, генетиката и биохимията бележат страхотни постижения, хвърлят се огромни ресурси в изучаването на генома, нови молекули на медикаменти се появяват постоянно във фармацевтичната индустрия“, казва той.

„Първата телехирургическа операция, наречена Линдберг хирургия на името на първия пилот, прелетял без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж.„Това е най-скъпата операция, правена някога въобще. Струва около 2 млн. долара, като голяма част от тях са за такси за трансфер на данни. Д-р Мареско извършва миниинвазивна холецистектомия от Ню Йорк на 67-годишна жена в Страсбург. Средното забавяне е около 155 милисекунди чрез връзка с трансатлантически кабел.“, разказва проф. Давидов.

„Цялата идея на роботизираната хирургия тръгва от необходимостта да се създаде хирургичен инструмент, който да може да бъде качен на бойна машина и от разстояние да извършва първична обработка на рани на бойното поле. Агенцията, която започва да разработва идеята за телехирургия, е агенция за напредничави проекти в областта на отбраната, а човекът, който реално ражда концепцията, която по-късно се развива в робота Da Vinci, е полковник Сатава, армейски лекар и хирург, който присъства на лапароскопия по време на конференция на гастроентеролози и получава прозрение как тя може да бъде издигната до нивото на роботизирана хирургия“, добавя той.

Началото на роботизираните операции в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е поставено през 2017 г. Роботът Да Винчи е символ на най-модерната здравна грижа. За хирурзите той е гаранция за бързина, прецизност, сигурност и минимална кръвозагуба. На пациентите той дава спокойствие и увереност, че ще преминат през операцията без огромни разрези, с по-малка хирургична травма и болка и ще се възстановят максимално бързо. 

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага с последно поколение робот Da Vinci Xi®, който има 4 хирургични ръце - три от тях се използват за инструментите и една - за триизмерната камера.