Проф. д-р Давидов интервю за рака на простатата по повод кампанията Movember

Здравейте, проф. д-р Давидов, къде Ви намираме в това прекрасно есенно време?

Между две операции… Обичайното.

Колко често се среща ракът на простата при българския мъж?

Средно при един от осем мъже се разболява от рак на простатата. Процентът не е различен от този в останалата част на света, като имам предвид бялата популация в света. Повечето от половината случаи са при мъже над 65 години.

Сресът в ежедневието оказва ли влияние върху този тип заболявания?

Съществуват различни хипотези, но по-скоро звучат като конспиративни теории. Медицината няма категорично становище за причините за възникване на тези заболявания. Ракът на простата може да има наследствен характер. Мъжете, при които има случай на заболяване при представител от семейството, роднина по права линия - баща, брат на бащата, дядо по мъжка линия, са с по-висок риск.

Превенцията играе ли роля за по-ефективното лечение?

Открит навреме, ракът на простатата е 100 % лечим. Броят на оздравелите у нас се увеличава. Това се дължи на факта, че все по-често го откриваме в ранен стадий, много мъже преживяват радикално лечение, в резултат на което те се възстановяват напълно. И това е целта на усилията, които полагаме - да информираме мъжете, както и жените до мъжете, че установен навреме, ракът на простатата е напълно лечим.

В този ред на мисли - мъжкото здраве все още ли е тема табу?

По-скоро не. За съжаление голяма част от мъжете, при които има доброкачествено увеличаване на простатата, се сблъскват със затруднено уриниране, но продължават да смятат, че това е присъщо на възрастта. А в тези случаи може да се помогне и състоянието да бъде облекчено. Същото е и с рака на простатата. Много мъже не ходят на уролог - една от причините е високият процент на недоверие към лекарите, а втората - ирационалният страх, че ще им открият някакво заболяване. Бих искал да се обърна към мъжката част от аудиторията: Момчета, ако имате нещо, е хубаво да го намерим, за да можем да го отстраним. Важно е да се потърси лекар навреме.

Допустимо ли е съвременният мъж да показва слабост, да бъде емоционален?

Признаването на слабостите е една от най-отчетливите прояви на сила, според мен. Всички имаме слабости и това, че ги крием, не ни прави нито повече мъже, нито по-силни. Също както и признаването на грешките, отличава силния човек от слабия. Но да, съществуват предразсъдъци. Но както се казва, гробищата са пълни със силни хора. И неходенето на лекар е просто проява на глупост. Няма лошо в това да демонстрираме емоциите си.

Агитирате ли приятелите си да посещават по-често своя лекар?

Постоянно агититирам хората, с които общувам, да минат да се видят с мен поне веднъж годишно. Или да посетят най-близката лаборатория и да си направят годишните кръвни изследвания, в които да има туморен маркер PSA. При отклонение в стойностите, човекът трябва да се срещне с уролог възможно най-бързо.

Доброто мъжко здраве предпоставка ли е за щастлив живот?

Има ли друг вариант? Ако мъжът е болен, той освен че не е в състояние да изпълнява обичайните си задължиния, не е в състояние да прави нещата, които обича. Всеки мъж е длъжен да пази доброто си здраве заради близките си.

Кои са трите думи, с които бихте описали своя най-добър приятел?

Той е разумен, дълбоко емоционален и силен.

Интервю за www.novini.bg