Aa

Прескачане на сърцето/сърцебиене

А. Eкстрасистоли –преждевременни съкращения от предсърдията или камерите на сърцето. Могат да бъдат единични или групирани

Лечение: В зависимост от степента и честотата на симптомите може да не е необходимо лечение, да се опита медикаментозно лечение, а в редки случаи на много чести камерни екстрасистоли  - да се пристъпи към електрофизиологично изследване и радиофреквентна аблация на огнището.

B. Нарушения в провеждането на сърдечните импулси – различни степени на нарушение на образуването и провеждането на сърдечните импулси, което може да е свързано с усещането за „прескачане”, „паузи” или неравномерен пулс.

Лечение: Може да не е необходимо лечение, да се опита медикаментозно лечение или да се имплантира кардиостимулатор /пейсмейкър/

С. Аритмии – пристъпно ритмично или неритмично сърцебиене, при различни сърдечни аритмии

Лечение: без терапия, с медикаментозна терапия, с електрофизиологично лечение и аблация,  при животозастрашаващи камерни аритмии – имплантация на кардиовертер – дефибрилатор.

D. Забавен или ускорен пулс при нормален ритъм на сърцето – при физически/или емоционален стрес, анемия, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, нарушения във въглехидратния метаболизъм – хипогликемия, захарен диабет, при бъбречна недостатъчност, при прием на различни медикаменти. Нерядко  пулсова честота повече от 100/мин. и  по – ниска от 60/мин. , когато не е съпроводена със симптоми  е нормална и няма нежелани последствия. При млади мъже, активни  спортисти  (например при маратонци) е описана пулсова честота <40/мин.

Е.  Усещане за „силни” удари на сърцето при високо артериално налягане и пулсова честота в рамките на приеманата за нормална 60-100/мин.