Aa
Гастроентерология

Пожълтяване (иктер)

Пожълтяването или жълтеницата се дължи на повишаване на нивото в кръвта на жълтия пигмент билирубин. Билирубинът се образува при като продукт метаболизма на хемоглобина, като от голяма важност за този процес е черният дроб. В черния дроб билирубинът се преобразува и бива изхвърлен чрез жлъчката от организма.
Причината за пожълтяването може да бъде разрушаване на еритроцити (червени кръвни клетки) и освобождаването на хемоглобин в кръвообращението, който след това се превръща в билирубин. Друга причина може да бъде възпаление на черния дроб (виж вирусни хепатити), при което се разрушават чернодробни клетки и от тях се освобождава голямо количество билирубин. Трета причина може да бъде запушване на жлъчните пътища от образувал се камък (виж. Жлъчнокаменна болест), което от своя страна възпрепятства изхвърлянето на билирубина чрез жлъчката от организма.
Честа находка при жълтеницата е пожълтяването на светлите части от тялото (склери, длани, стъпала), а при прогресия на състоянието то може да обхване цялото тяло. Високите нива на билирубин в кръвта имат дразнещо действие и много често състоянието се съчетава с упорити сърбежи по цялото тяло.