Aa

Главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в общата лекарска практика и може би най-честата причина за посещение на Невролог.

Главоболието е термин, използван при изразена до умерена болка в различни части на главата (над очите или зад ушите, задната част на главата – тилно, в основата на черепа, в слепоочията и др.) с различни причини, интензивност и продължителност. Понякога болката във врата и високо в гърба също се определя като главоболие. Мозъкът сам по себе си не изпитва болка. Главоболието произхожда от мрежата нервни влакна в тъканите около мозъка, от мозъчните обвивки и структурите в мозъчната основа, мускулите и кръвоносните съдове на лицето, шията и черепа. Главоболието може да бъде случайно, повтарящо се или хронично. Болката може да е лека, умерена или силна, така че да нарушава ежедневните дейности.

Главоболията биват много видове, но най-общо се разделят на две основни групи, първични и вторични. Към първичното главоболие се отнасят: Тензионното главоболие, Мигренното главоболие, Пароксизмалната хемикрания, Кластерното главоболие и др. Това са видове главоболие, които се срещат много по-рядко.

Вторичното главоболие е симптомотично и може да е белег на друго сериозно неврологично заболяване: инфекзиозно, съдово / АВ-малформация или аневризма/,  вътречерепни тумори, психични заболявания. Поради тази причина пациентите с главоболие трябва да се консултират със специалист Невролог с оглед уточняването на типа на главоболието и адекватното му лечение.