Aa
Образна диагностика

Виртуална колоноскопия (компютърно-томографска колонография)

Компютърната томография е неинвазивно медицинско изследване, което комбинира рентгенови лъчи със съвременна компютърна обработка и анализ на образа. Получените образи са с високо качество и много информативни, което прави това образно изследване предпочитано пред традиционната рентгенография. В допълнение, образите се получават и обработват в реално време и от най-подходяща позиция, в триизмерен формат и с възможност да се съхранят на електронен носител и да се архивират в досие на пациента. КТ колонография, още наричана виртуална колоноскопия, е компютърно-томографски метод за изобразяване на вътрешния контур на дебелото черво. Това е неинвазивно , точно и с висока диагностична стойност изследване, при което се избягва необходимостта от инвазивно ендоскопско изследване на червото. Съвременните апарати имат висока разделителна способност и представят визуално много тънки срезове от органите и тъканите, което води до точна и надеждна диагноза и на най-малки промени. Освен това образите се генерират в рамките на 1-2 минути, което е удобство за възрастни, много болни и деца. КТ колонография е предочитен метод и поради факта, че не е свързан с усложнения от кървене, перфорация и инфекция, както традиционната колоноскопия. При тази процедура се оглежда цялото черво и на недостъпни за ендоскопската колоноскопия места и пропускането дори на малки изменения е практически невъзможно. КТ колонография позволява и подробен оглед на структурите и тъканите извън червото и открива всички промени в околните тъкани в резултат на патологичния процес - увеличени лимфни възли, проникване в и притискане на съседни органи и пр.

Защо се прави
Основното показание на КТ колонография е изследване на дебелото черво за наличие на рак или полип/и. По препоръка на СЗО всички мъже и жени над 50 г. възраст трябва да започнат скрининг за рак на дебелото черво, а тези с рискови фактори - след 40 г. възраст. Колоноскопията е част от скрининговата програма, като се препоръчва традиционната ендоскопска колоноскопия да се провежда веднъж на 10 г., а компютър - томографската колонография - на всеки 5 г.  Ранното откриване на изменения в просвета на червото повишава шанса за успешно лечение.

Рискове
Изследването не се препоръчва на бременни жени, поради рисковете от лъчево натоварване за плода. Ако имате диабет и сте на инсулиново лечение, предупредете лекуващия си лекар, поради необходимостта от продължително гладуване преди изследването. Дозата на ренгеновите лъчи е твърде ниска, за да представлява заплаха за живота и здравето на пациента.

Как да се подготвите

Ще получите подробни инструкции при записването на час на регистратура в клиниката.
Подготовката за изследването започва от предния ден. Трите хранения в деня преди процедурата - закуска, обед и вечеря трябва да са под формата на бистра течност - бульон, лек чай, прецеден плодов или зеленчуков сок. Следобеда се взима лаксатив/слабително,  поради което е необходимо да съобразите личните си ангажименти с този факт. Също предния ден започвате прием на йодни или бариеви субстанции с цел по-добро контрастиране и изобразяване на червото. Вашият лекар ще Ви даде насоки по отношение на вида и дозата на веществото.  Изследването се извършва само след получаване на информираното Ви съгласие.

Какво да очаквате
Изследването се провежда в легнало по гръб, корем или настрани положение върху апаратната масичка. Лаборантът или сестрата ще Ви дадат точни указания в какво се състои процедурата. Предварително една малка помпичка се поставя на около 2-3 см в ануса и през нея се нагнетява въздух в червото. Целта е да се раздуе (безболезнено)  дебелото черво, за да се изгладят физиологичните гънки и да се получи по-добър оглед.  Повечето пациенти изпитват чувство на пълнота в червата и необходимост да освободят газове. Ако това се случи, не се притеснявайте - това е част от нормалната процедура. След това масичката се плъзга в отвора на компютър-томографската машина. Екипът, водещ изследването, е зад стъклена преграда и Вие ще получавате указания по звуковата уредба. Когато се провежда същинското изследване, ще бъдете помолен/а да задържите дъха си за около 15 сек. и да извъртите тялото си странично или по корем. Когато процедурата приключи, тубичката ще бъде извадена от ануса. Не е необходимо да спазвате ограничителен режим след изследването и можете да възобновите заниманията си.

Резултати
Резултатите се обработват и анализират от лекар-специалист по образна диагностика.

Резултатите се получават на диск/CD и разчитане на хартиен носител лично или от  специално упълномощено от Вас лице. Това се налага от Европейската конвенция за защита на лични данни GDPR.