Aa
Урология

Венозна урография

Венозната урография е рентгенографско изследване на бъбреците, уретерите и пикочния мехур с помощта на контрастно вещество, инжектирано във вената. По време на процеса на изчистване на организма от веществото, то се концентрира в органите на пикочо-отделителната система, които се изобразяват ясно при рентгенографията.

Защо се прави
Венозната урография се назначава при съмнение за обструкция/блокаж на пикочните пътища, тумори, наранявания, малформации, камъни, стеснения и др.

Рискове
Непременно предупредете лекаря, ако считате, че сте алергичен/чна към контрастна материя или сте имали алергична рекция в миналото. Предупредете също, ако сте диабетик на инсулиново лечение, поради необходимостта да спазвате период на гладуване преди процедурата. Изследването се провежда с много ниска доза рентгенови лъчи и не води до риск за живота и здравето на пациента. Изследването не се провежда на бременни жени, поради рисковете за плода. В някои случаи след процедурата функцията на бъбреците временно се влошава от приложения контраст, но понякога това състояние може да продължи по - дълго време.

Как да се подготвите
В следобедните часове на деня преди теста - обикновено от 4 до 6 ч. вечерта ще трябва да изпиете около 300-400 мл магнезиев цитрат или друго подобно слабително средство. Той спомага и за елиминиране на излишните газове в червата, които иначе затрудняват огледа. Не трябва да приемате храна и напитки от 10 ч. вечерта на предния ден докато изследването не приключи на следващия ден. Редовните си медикаменти продължете да взимате с малко количество вода. Необходимо е да спрете напълно приема на фурантрил и други диуретици . Преди изследването ще бъдете помолен/а да уринирате. Процедурата отнема около 1 час.

Какво да очаквате
Преди изследването ще получите ясни указания, които трябва да следвате стриктно. Ще бъдете помолен/а да легнете на специална маса и първоначално няколко снимки ще бъдат направени без контраст. После обучена за целта лаборантка/сестра ще инжектира контраст във вената на ръката Ви. В следващите 60 мин ще бъде направена серия от снимки, които показват преминаването на контраста през различните отдели на пикочо - отделителната система - бъбреци, уретери, пикочен мехур. Всеки път преди заснемането ще бъдете помолен/а да задържате дъха си. След процедурата пийте повече вода, за да ускорите изчистването на контраста от организма.

Резултатите се обработват и анализират от специалист по Образна диагностика.

Получават на диск/CD и разчитане на хартиен носител лично или от специално упълномощено от Вас лице. Това се налага от Европейската конвенция за защита на личните данни GDPR.