Aa

Урофлоуметрия

Описание
Урофлоуметрията е изследване на количеството отделена урина, времето, необходимо за отделянето й и скоростта, с която се отделя.

Защо се прави
Изследването се прави с цел оценка на силата и интензитета на струята. То се назначава на пациенти, претърпели операция при доброкачествена хиперплазия на простатата, стрес-инконтиненция, намалено или затруднено уриниране.

Рискове
Няма

Как да се подготвите
Преди изследването съобщете на Вашия уролог какви медикаменти приемате. Той ще прецени дали някои от тях не трябва да бъдат спрени. Изследването се провежда на добре напълнен мехур, така че поне два часа преди теста не трябва да уринирате. Пийте повече течности. По време на теста уринирате нормално.

Какво да очаквате
Пациентът бива помолен да уринира в специална уринална, която е снабдена с измервателно устройство. Машината ще започне да работи, след което пациентът трябва да уринира, както нормално го прави.  В края на изследването машината изработва запис и рапорт за находката, които се анализират от уролог.

Резултати
Урологът ще обсъди с Вас всички отклонения от нормата и евентуално необходимостта от допълнителни изследвания и лечение. Резултатите от урофлоуметрията се съпоставят с клиничния преглед и оплакванията.