Aa
Акушерство и високорискова бременност

Трансвагинална ехография

Ултразвуковата диагностика,  известна  още като ехография, е диагностична процедура, която провежда високо-честотни звукови вълни /извън слуховия предел на човешкото ухо/ през телесните тъкани. Различните органи отразяват по различен начин тези вълни и създават определен образ, който се проектира на видеоекран. Чрез този метод се визуализират органите в реално време и в тяхното естествено движение. 

При трансвагиналното ултразвуково изследване  оптичната система е във влагалището и много по - ясно представя органите и структурите, намиращи се в непосредствена близост,  отколкото традиционната ехография.

Защо се прави

Трансвагиналната ехография се извършва с помощта на мека оптична тръба, коята се поставя във влагалището. Тръбата/сондата е напълно покрита с овлажнен кондом. Тръбата леко се движи кръгово, за да се получи по-добро визуализиране на матката и яйчниците.  Така се виждат ясно тумори и кисти на матката и яйчниците, възпаления и сраствания, както и увеличени регионални лимфни възли.  Изследването е много информативно при неясна болка в тазовите органи, крампи, нередовен или липсващ мензис, вагинално кървене или течение и други симптоми.

Рискове

Няма рискове свързани с получаването на лъчево натоварване, тъй като ултразвукът не използва рентгенови лъчи.

Не е необходима специална подготовка преди изследването. Преди теста е необходимо пикочният мехур да бъде изпразнен.

Какво да очаквате

Изследването се извършва на кушетка.  Оптичната тръба,  увита в навлажнен кондом,  леко и безболезнено се вкарва във влагалището. Цялата процедура отнема не повече от 40 мин.  Основният дискомфорт е свързан с усещането на тръбата във вагината. Необходимо е да съобщите на лекаря, провеждащ изследването, за всички неприятни усещания и болка, ако имате такива по време на процедурата.

Резултати

Резултатите от изследването са готови веднага и в повечето случаи се отпечатват на хартиен носител, който се прилага към досието. Лекарят ще ги обсъди с Вас и ще препоръча допълнителни изследвания,  ако са необходими.