Aa

Трансфонтанеална ехография

Описание
Трансфонтанеалната ехография се прилага за оценка на мозъчните структури и кръвотока през мозъка. Изследването се провежда по - често при новородени, тъй като при тях има места по черепа с непълно затваряне на черепните кости - фонтанели. Ултразвуковите вълни трудно проникват през костни структури, поради което наличието на фонтанела осигурява ехографски  "прозорец"  за безпрепятствено проникване на ултразвука към мозъка.

Защо се прави
Трансфонтанеалната ехография се прилага при преждевременно родени бебета, за да се изследват вероятни усложнения, свързани с преждевременното раждане. При по - големи деца този вид ехография се използва за оценка на повишено вътречерепно налягане при пространство - заемащи процеси, хидроцефалус,  вътремозъчен кръвоизлив и др. При възрастни методът се прилага за локализиране на мозъчни тумори и други обемни формации.

Рискове
Изследването не е свързано с риск за здравето на пациента

Как да се подготвите
Не е необходима предварителна подготовка при деца. При възрастни е необходимо да се спрат никотиновите продукти, в това число да се свалят и никотиновите лепенки 30 мин. преди изследването, тъй като никотинът стеснява мозъчните съдове и води до грешни резултати.

Какво да очаквате
Необходимо е единият родител да присъства по време на изследваето и да подпомага нормалното му протичане. Процедурата се извършва като на мястото на огледа или в случая - на фонтанелата, се поставя малко количество прозрачен гел. С помощта на специално пригоден за целта трансдюсер/ сонда и с прилагането на лек натиск се оглеждат мозъчните структури. Образът се проектира на екран, където в реално време се изобразяват тъканите и тяхното движение. Получава се информация за размерите, формата, съдържанието и кръвоснабдяването на подлежащите мозъчни структури. След приключване на изследването, резултатите ще бъдат обсъдени с родителя или с пациента (ако се касае за възрастен).

Резултати
Изследването се провежда от специалист - педиатър или радиолог. Резултатите са готови веднага и ще бъдат обсъдени с Вас.