Aa
Пневмология

Спирометрия - функционално изследване на дишането

Спирометрията е изследване, което дава представа за функционалния капацитет на белите дробове, за процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през дробовете по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно за разпределението на кислорода в дробовете.

Защо се прави
Тестът е широко разпространен в диагностичния панел на белодробните заболявания. В зависимост от находката при теста те се разделят на: обструктивни - астма, емфизем, бронхиолит; рестриктивни - хроничен бронхит, бронхиектазии и смесени, като разликата между тях понякога е трудна. Чрез това изследване се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробно заболяване.

Не е нужна подготовка. Ако в момента взимате кортикостероиди или бронходилататори - инхалаторни или в таблетна форма, необходимо е да предупредите лекаря, тъй като тези лекарства променят резултатите от теста. Цялото изследване отнема около 10 мин

Какво да очаквате
Ще получите указания какво се иска от Вас и в какво се състои тестът. Процедурата представлява регулирано и контролирано вдишване и издишване в тръба, свързана с отчитаща апаратура. Когато е необходимо да поемете или издишате с максимална сила, опитайте да направите това колкото е възможно най-добре. По време и след теста можете да почувствате леко замайване.

Резултатите се обработват автоматично и се разчитат веднага от лекаря, който ще ги обсъди с Вас.