Aa

Склеротерапия на разширени капиляри

Описание
Разширените съдови сплетения по повърхността на кожата, наречени "съдови звезди"  (телеангиектазии), често се срещат по лицето, крайниците, бедрата или по корема. Въпреки, че точната причина за появата им е все още неясна, в развитието им се обвиняват множество фактори: повишено ниво на естрогени ( каквото има при бременност и чернодробни заболявания), лечение с кортикостероиди, затлъстяване, повишено венозно налягане в долните крайници, наследственост и напредване на възрастта. Независимо, че телеангиектазиите не са съпроводени с някакви сериозни симптоми, наличието им е козметичен дефект и често налага коригиране.  Склеротерапията е добре познат и доказан метод за лечение на съдовите звезди. Методът се изразява в апликацията на склерозираща субстанция в разширените съдове с последващо свиване и изчезване на дефекта.

Защо се прави
Телеангиектазиите могат да са белег на сериозно заболяване или просто козметичен дефект. Всеки пациент взима индивидуално решение дали иска да коригира това състояние в зависимост от това до каква степен е притеснен от наличието му. При жени съдовите звезди са видими, докато при мъже те често се прикриват от окосмяването и не представляват особено притеснение.

Рискове
Преди процедурата ще получите подробни указания за естеството на манипулацията и какво се очаква от Вас. Ще бъдете помолен/а да подпишете информирано съгласие. Някои от рисковете на манипулацията, макар и редки, включват: леко кървене, инфекция, промяна в сетивността около мястото на третиране поради засягане на подлежащи нерви, подуване и зачервяване на мястото на убождане, неповлияване от лечението и необходимост от нова процедура, промяна в цвета на кожата, алергия към използваната субстанция. За избягване на някои от тези усложнения ще бъдете посъветван/а да носите еластични чорапи след процедурата, да не излагате мястото на слънце и да не натоварвате крайника, както и да предупредите съдовия хирург за евентуална алергична реакция към подобни вещества или каквато и да е алергична реакция в миналото.

Процедурата е противопоказана при бременни, кърмещи или хора, приковани на легло. Трябва да се спази поне 3-седмичен интервал след раждането, за да се извърши тази манипулация.

Как да се подготвите
Манипулацията се прилага индивидуално според конкретния случай. Като правило, трябва да сте подготвен/а да получите една инжекция за всеки 3 см от областта на разширените съдове. След всяка инжекция на мястото се поставя стерилна марлена превръзка. Преди процедурата ще бъдете помолен/а да проведете рутинни кръвни изследвания и ще бъде извършен медицински преглед на общото Ви състояние. Лекарят ще прецени дали да спре или промени текущото Ви лечение с медикаменти. Необходимо е да преустановите пушенето и да спрете приема на аспирин, други нестероидни противовъзпалителни, антикоагуланти и билки с подобен ефект.

Какво да очаквате
След определяне на зоната за третиране, съдовият хирург ще започне прилагането на склерозиращ агент в разширените съдове. Този агент може да е хиперконцентриран разтвор на натриев хлорид или друга склерозираща субстанция. Солевия разтвор се прилага, когато съществува риск от алергична реакция към другите агенти. Ефекта след лечението може да е пълно изчезване на разширените съдове или избледняването им. По време на манипулацията ще имате чувство на парене и щипене на мястото на прилагане, но те са краткотрайни. Тъй като състоянието има склонност към възвръщане и прогресия, възможно е да забележите поява на нови венички, които налагат допълнително лечение. Процедурата отнема около 30 - 40 мин.

Резултати
Лечебните резултати зависят от разпространението на телеангиектазиите и от индивидуалния отговор към третирането им. В случай, че се появат нови разширения е необходимо и ново лечение. След процедурата Вашият лекар ще Ви даде съвет за спазването на подходящ режим в деня на манипулацията и за следващите две седмици. В случай на възникване на сериозни усложнения през това време - незабавно потърсете медицинска помощ. Ще Ви бъде назначен контролен преглед след две седмици, за да се прецени ефекта от лечението и възстановяването Ви.