Aa
Гастроентерология

Рентгенография на стомах с Бариева каша

Контрастното изследване на горния отдел на храносмилателната система представлява рентгенография на стомаха, хранопровода и началната част на тънкото черво с помощта на метал - съдържаща контрастна материя, известна като Бариева каша. Тъй като нормално тези органи не се изобразяват при обикновената рентгенография, необходимо е да се приеме контраст, който изпълва органите и очертава много ясно вътрешния им контур. В допълнение на това, в стомаха се осигурява и наличие на повече въздух чрез поглъщане на кристали сода бикарбонат, така че се получава двойно контрастна среда, която още по-добре изобразява лигавицата на изследваните органи.

Защо се прави
Контрастното рентгенографско изследване на горния отдел на храносмилателния тракт се назначава при оплаквания като киселини и парене, рефлукс, гадене и повръщане, необяснимо отслабване и лесно насищане от храна, неопределена болка или дискомфорт в стомашната област, затруднено или болезнено преглъщане. То се прилага за изключване на рак на стомаха или хранопровода, стеснения и непроходимост на хранопровода, язва и възпаления на стомаха и дванадесетопръстника, полипи.

Рискове
Самото изследване е безболезнено. Дозата на рентгеновите лъчи е твърде малка, за да предизвика риск за здравето и живота на пациента. По - висок риск има за плода, така че изследването не се назначава на бременни жени.

Как да се подготвите
Ако предстои да проведете изследването, предупредете Вашия лекар в случай, че сте диабетик на инсулиново лечение, поради необходимостта от продължително гладуване. Вечерта преди изследването преустановете храненето и пиенето на течности. Необходимо е стомахът да е празен, за да може кашата безпрепятствено да покрие лигавицата и да се получи ясен образ на вътрешния контур на органите. Обикновено няма противопоказания да продължите да приемате назначеното си лечение.

Какво да очаквате
Преди изследването ще получите указания как да се приготвите и къде да застанете. Ще изпиете определено количество Бариева каша - млекоподобна субстанция с вкус на тебешир. След това ще получите и две ефервесцентни /шумящи/ таблетки, които трябва да глътнете. Ще имате усещането, че стомахът Ви се раздува (и той наистина ще се раздува) и потребност да се оригнете. Опитайте да задържите колкото се може по-дълго въздуха и да не се оригвате. Рентгеновият лаборант ще Ви даде насоки да легнете в различни позиции или да застанете прав, като това се прави с цел кашата по - добре да покрие целия стомах. Прицелните графии ще се вземат от различен ъгъл. По време на самото заснимане ще бъдете помолен/а да задържите дъха си. След изследването е необходимо да пиете повече вода, за да изчистите по - бързо Бариевата каша от организма си и да предотвратите запек, който е чест страничен ефект от изследването. За няколко дни ще имате просветляване на изпражненията, след което тe ще се възвърнат нормалният си цвят.