Aa

Литотрипсия

Описание
Екстракорпоралната литотрипсия е високоефективен метод за лечение на
камъни в бъбреците с големина до 1.5 см с помощта на ударни вълни. Уролозите в Аджибадем Сити Клиник Варна провеждат процедурите на апарат модел Compact Sigma от лидера l в производството на литотриптери Dornier.
Той позволява разбиване на камъни в бъбреците, а също в уретера и в пикочния мехур. Едно от предимствата на новата техника е, че може да открива и елиминира и уратни камъни, които не се виждат на рентген.Това става под ехографски контрол, като по този начин се спестява рентгеновото облъчване на пациента.

Защо се прави
Литотрипсията е неинавзивна процедура за лечение на бъбречно-каменна болест. Благодарение на литотрипсията операциите по повод тази болест са все по-редки и не надвишават 2 - 4%.

Рискове
Усложнения след извършена литотрипсия се наблюдават рядко. Може да се появи болка, често болезнено 
уриниране и кръв в урината. Обърнете се към Вашия лекар, ако имате температура, продължителна и силна болка, гадене, повръщане и продължително време кръв в урината. Желателно е да спазвате щадящ режим с прием на много течности през следващите дни и да избягвате шофиране и работа с движещи се машини.
 Не приемайте антикоагуланти, аспирин и неговите производни поради риск от засилване на кървенето.

Как да се подготвите
Литотрипсията не изисква специална подготовка. Преди процедурата е необходимо да се направят определени лабораторни изследвания, назначени от Вашия уролог.

Какво да очаквате
Болката е минимална и не изисква обезболяване, но въпреки това ще получите
противоболково средство половин час преди процедурата, за да се чувствате напълно комфортно.
Процедурата се провежда в легнало положение, като по време на манипулацията може да усещате лек натиск.
Продължителността на процедурата е 30 - 40 мин.
Тя се назначава след преглед от уролог и се провежда в случай, че пациентът няма инфекция или друго възпрепятстващо разбиването заболяване.

Резултати
Периодът на изхвърляне на камъка е с различна продължителост.
Добри резултати с получават и при множествени камъни, както и по време на бъбречна криза.