Aa

Лазерна аблация на разширени вени

Описание
Лазерната аблация е минимално инвазивна амбулаторна процедура за лечение на разширени вени. Методът се базира на използването на топлина, създавана от лазерно влакно разположено в самата вена. Този топлинен ефект спомага за намаляване размера на засегнатата вена, свиването й и в крайна сметка изчезването на разширението. Процедурата се прилага за лечение на големи разширени вени по подбедриците. Лазерната аблация лекува успешно всички симптоми на разширените вени - тежест, оток, болка, подуване на краката, както и козметичните дефекти свързани със заболяването. Методът постига в около 98% успешно лечение, като честотата на възвръщане на заболяването е около 7 % на втората година.

Защо се прави
Процедурата се прилага за лечение на разширени вени на крайниците, произлизащи от големите венозни колектори-голямата и малката вена сафена и техните притоци.

Рискове
Усложненията са редки и включват:

Чувство на дърпане и изтръпване в крака с продължителност около седмица
Флебит - зачервяване и леко възпаление на вената,което отшумява за 3 - 7 дни
Дълбока венозна тромбоза - макар и много рядко това усложнение може да се предотврати чрез носенето на еластични чорапи веднага след процедурата
Кръвонасядане на мястото на манипулацията, което изчезва спонтанно за няколко дни
Процедурата не се прилага или изисква повишено внимание при:

Бременни и кърмачки поради използването на анестетик и затоплянето на кръвта от лазера и преминаването й към плода през плацентата
Запушване на дълбоката венозна система, която няма възможност да поеме кръвта след процедурата
Чернодробни заболявания, които са противопоказани за прилагането на анестетик - тогава студен физиологичен разтвор може да се използва като алтернатива
Алергия към анестетика - алтернатива както по - горe
Неовладяни нарушения на кръвосъсирването или употреба на антикоагуланти - процедурата е безопасна при ПТИ под 2
Как да се подготвите
Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете по схема всички антикоагуланти, нестероидни противовъзпалителни средства или природни продукти с подобен ефект преди процедурата. Веднага след манипулацията трябва да си сложите еластичните чорапи и да ги носите в следващите 14 дни. От Вас се очаква да ходите не по - малко от 30 -40 мин. веднага след процедурата и всеки ден след това до пълното Ви възстановяване.

Какво да очаквате
По време на процедурата пациентът трябва да носи предпазни очила, за да се попречи на попадането на лазерна светлина в очите. Кожата над вената, която ще се лекува,се обезболява с локален анестетик. Лекарят вкарва тънко лазерно влакно с дебелина 810 nm  във вената. Позицията на влакното се доказва с ехограф. След това влакното се затопля бавно с ниска енергия. Лазерната топлина нарушава целостта на вената и причинява свиването й и прекратяването на кръвотока по нея. Вената фиброзира и разширенията се премахват. Процедурата е относително безболезнена и продължава 30 - 60 мин. След приключване влакното се изтегля от вената и мястото се превързва със стерилна превръзка, която остава на място до 1 седмица.  

Процедурата не оставя белези и е свързана с незначителна следоперативна болка. Периодът на възстановяване е кратък и неприятните ефекти от манипулацията бързо изчезват. След лечението е добре да се носят еластични чорапи за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза. Пациентът може да се върне към нормалните си занимания.

Резултати
Лекарят ще назначи нов преглед след една седмица, за да прецени успеха от лечението и как се възстановявате