Aa
Клинична лаборатория

Изследване на урина - химически, микроскопски анализ, микробиологични изследвания

Описание

Изследването на урина е рутинно лабораторно изследване, при което урината се анализира химически и микроскопски за наличие на клетки, включвания, химически състав и бактерии. При съмнение за пикочна инфекция се извършва и микробиологично тестване на урината с посявка за бактерии и определяне на тяхната чувствителност към антибиотици.

Защо се прави?

Задължително рутинно лабораторно изследване

Рискове

Няма

Как да се подготвите?

Основното изискване към даването на уринна проба е максимално да се осигури чиста урина. За планираните изследвания обикновено се взима сутрешна урина. Събира се малко количество урина в стерилен контейнер, който е даден от лабораторията или е закупен от аптеката. Веднага след това контейнерът се затваря. 

Какво да очаквате?

Анализът на урината е химически, микробиологически и микроскопски. Химическият анализ включва: определяне на киселинност (рН) и концентрация с тест - лентичка, наличие на хемоглобин, билирубин, уробилиноген, нитрити, захар, кетони, миоглобин, белтък и др. Микроскопският анализ открива червени и бели кръвни клетки, епителни клетки, урати, калциеви соли, цилиндри и друг клетъчен и химически състав. Микроскопският анализ се извършва след центрофугиране на урината и отделяне на седимента. Ако в урината се установят бактерии, необходимо е да се направи микробиологически анализ с посявка на растежна среда и тестване чувствителността на бактериите към антибиотици.

Резултати

Повечето изследвания на урина се получават веднага. Ако е направена посявка резултатът може да отнеме няколко дни.