Aa
Гастроентерология

Иригография (рентген с Бариева каша)

Контрастното изследване на долния отдел на храносмилателната система представлява рентгенография на дебелото и правото черво с помощта на метал-съдържаща контрастна материя, известна като Бариева каша. Тъй като нормално тези органи не се изобразяват при обикновената рентгенография, необходимо е да се приеме контраст, който изпълва органите и очертава много ясно вътрешния им контур. В допълнение на това, понякога в червото се осигурява и наличие на повече въздух, така че се получава двойно контрастна среда, която още по-добре изобразява лигавицата на изследваните органи.

Защо се прави

Иригографията се назначава при оплаквания от страна на дебелото и право черво: промяна в дефекацията, кървене, болка и тежест в корема, раздуване, опипване на туморна маса, анемия, както и с цел изключване на тумор, полипи, възпаление и дивертикули.

Рискове

Самото изследване е безболезнено. Дозата на рентгеновите лъчи е твърде малка, за да предизвика риск за здравето и живота на пациента. По-висок риск има за плода, така че изследването не се назначава на бременни жени.

Как да се подготвите

Задължително предупредете Вашия лекар, ако сте диабетик на инсулиново лечение, поради необходимостта от продължителен период на гладуване. В деня преди изследването закуската трябва да е лека и в малко количество, обедът и вечерята да са в някаква течна форма - бульон, плодов или зеленчуков сок. През целия ден пийте само бистри течности и никакви млечни храни или напитки. В деня преди изследването ще е необходимо да приемете и слабителни, поради което е добре да съобразите ежедневните си ангажименти с този факт. В деня на изследването не приемайте никаква храна и пийте само вода.

Какво да очаквате

Преди изследването ще получите точни указания какво да правите. Необходимо е да ги следвате стриктно. Ще бъдете помолен/а да легнете на специална за целта маса, където обучена сестра ще вкара контрастната материя през ануса с помощта на клизма. Усещането може да е леко неприятно и да имате чувството, че ви се ходи до тоалета /и вероятно ще е така!/, но се опитайте да задържите колкото се може по-дълго позивите. Рентгенографията започва веднага със започването на клизмата, докато сте в легнало положение. Извършва се чрез рентгеновия апарат. Може по време на изследването да бъдете помолен/а да задържите дъха си. Веднага след приключване на изследването можете да ползвате тоалетна. Обикновено след това се прави една допълнителна снимка, за да се установи дали червото се е изпразнило добре или някъде има задържан контраст. В случай, че червото не е добре почистено от фекални маси, независимо от подготовката предния ден, това ще наложи изследването да се повтори.

Резултати

В зависимост от натовареността на лабораторията снимките се разчитат в рамките на  20 минути до 1 час. Резултатите са готови същия или на следващия ден.