Aa

Електромиография и тест за нервна проводимост (ЕМГ)

Описание
Електромиографията е изследване на електрическата активност на нервите и мускулите. Тестовете за нервна проводимост се провеждат заедно с ЕМГ. При тях се използва електрическа стимулация по хода на дадения нерв и се определя нивото на засягане на нерва или мускула.

Защо се прави
Електромиографията и тестът за нервна проводимост се извършват при съмнение за засягане на нервите и мускулите от инфекциозно, имунно, токсично или метаболитно естество. Честа причина за провеждане на тези изследвания са невропатиите, алкохолната болест, диабета, хипо - и авитаминози, наследствени дегенеративни невропатии, мултиплената склероза ,заболяванията на костите и ставите с вторично засягане на нерви - синдром на карпалния тунел, артропатии,дископатии и др.

Рискове
Няма

Как да се подготвите
Не е необходима специална подготовка за процедурата.

Какво да очаквате
Електромиографията се извършва като много тънки и плътни игли се вкарват внимателно в мускулите. Иглите са фини и не предизвикват изтичане на кръв. Всяка игла е свързана с жица, а тя от своя страна е свързана към машина. Иглите играят ролата на антена, която усеща и предава електрическите явления в мускула и нервите, които инервират дадения мускул. Ако едновременно с електромиографията се провежда и тест за нервна проводимост, то няколко малки възглавнички се прикрепят към кожата на ръцете и ходилата. Тези възглавнички провеждат към нерва слаб електрически ток и респективно записват електрическия отговор. Токът е твърде слаб, за да представлява какъвто и да е риск за здравето и живота на пациента. Силата му се сравнява с усещането за статично електричество, на което сме често свидетели в ежедневието. По време на електрическия заряд към мускула, може да усетите мускулни тикове, които понякога са неприятни. Продължителността на теста зависи от това колко нерви се тестват, средно от 30 мин до един час.

Резултати
Записът на резултатите се обработва и ананализира от специалист - невролог и резултатите се изпращат на лекуващия лекар в рамките на 2 - 3 дни. След изследването можете да се върнете към обичайните си занимания.