Aa
Акушерство и високорискова бременност

Ехография на женска полова система

Ултразвуковата диагностика, известна още като ехография, е диагностична процедура, която провежда високо-честотни звукови вълни /извън слуховия предел на човешкото ухо/ през телесните тъкани. Различните органи отразяват по различен начин тези вълни и създават определен образ, който се проектира на видеоекран. Чрез този метод се визуализират органите в реално време и в тяхното естествено движение. Ултразвуковата диагностика на органите в малкия таз позволява неинвазивен и високоинформативен оглед на органите на женската полова система - матка, тръби, яйчници и прилежащите структури и е основен диагностичен метод при всички оплаквания от страна на тези органи.

Защо се прави
Изследването на органите на женската полова система включва яйчниците, матката и Фалопиевите тръби. Ехографията се прилага за изключване на тумори, кисти, възпаление, срастване, притискане отвън от туморни маси или увеличени лимфни възли. Изследването се провежда и при симптоми на необичайно вагинално кървене, затруднено уриниране, промяна в цикъла или липса на мензис, крампи и болка в тазовите органи, болезнен полов акт, вагинално течение.

Как да се подготвите
Един час преди изследването е необходимо да изпиете наведнъж около 300 мл течност и да не уринирате преди теста. За провеждането на изследването е необходимо пикочният мехур да е пълен.

Какво да очаквате
Изследването се провежда в легнало положение. Безцветен и безвреден гел се поставя върху изследваната област и с лек натиск на трансдюсера се размазва леко по кожата. Получените от различен ъгъл образи се проектират на видеоекран в реално време и в естественото движение на органа. Изследването е безболезнено, но известен дискомфорт може да се получи при натиск върху пълния пикочен мехур. Процедурата отнема до 30 мин.

Резултатите от изследването са готови веднага и в повечето случаи се отпечатват на хартиен носител, който се прилага към досието. Лекарят ще ги обсъди с Вас и ще препоръча допълнителни изследвания, ако са необходими. След изследването можете да възобновите обичайните си занимания.