Aa
ендокринология и болести на обмяната

Ехография на щитовидна жлеза

Описание

Ултразвуковата диагностика, известна още като ехография, е диагностична процедура, която провежда високо - честотни звукови вълни /извън слуховия предел на човешкото ухо/ през телесните тъкани. Различните органи отразяват по различен начин тези вълни и създават определен образ, който се проектира на видеоекран. Чрез този метод се визуализират органите в реално време и в тяхното естествено движение. Ултразвуковата диагностика на щитовидната жлеза визуализира както самата жлеза, така и съседните органи и тъкани. Тиреоидеята се опипва лесно през кожата, но много от патологичните процеси в нея - възли и ""тумори"" не могат да се установят само чрез опипване. В някои възрастови групи възли се установяват в жлезата при ехографско изследване в 70% от изследваните, за които те не са подозирали. Повечето от тях са доброкачествени, но около 10% са ракови образувания.

Защо се прави

  • Ехографията на щитовидната жлеза се налага с цел:
  • установяване на дифузно уголемяване на жлезата при опипване
  • повишена или понижена функция на жлезата по клинични симптоми и кръвни нива на щитовидните хормони
  • изследване на възел/възли в жлезата - дали произлиза от нея или от съседни структури и дали на вид изглежда доброкачествен или злокачествен
  • проследяване след лечение
    Процедурата се използва и като насочваща иглената биопсия на възел в жлезата.

Какво да очаквате

Изследването се провежда в легнало положение с изпъната назад глава или понякога се подлага възглавница под главата. Ехографистът поставя малко прозрачен гел върху областта на жлезата и с помощта на трансдюсер - сонда оглежда от различни позиции органа за най - добро изобразяване на измененията в жлезата. Когато изследването приключи, гелът се изтрива. Изследването е безболезнено и се понася добре. След процедурата можете да възобновите нормално заниманията си.

Резултати  от изследването са готови веднага и лекарят ще ги обсъди с Вас.