Aa

Ехография на простатата

Описание
Ултразвуковата диагностика, известна още като ехография, е диагностична процедура, която провежда високо-честотни звукови вълни ( извън слуховия предел на човешкото ухо) през телесните тъкани. Различните органи отразяват по различен начин тези вълни и създават определен образ, който се проектира на видео - екран. Чрез този метод се визуализират органите в реално време и в тяхното естествено движение. Простатната ехография, известна и като трансректална ехография, представлява изобразяване на простатната жлеза и съседните органи с помощта на ултразвук и с достъп през правото черво (ректума).

Защо се прави
Простатната ехография е диагностичен метод,чрез който се установяват заболявания на простатата - възпаление, хипертрофия/уголемяване, тумори. Тя се назначава и когато при дигиталното ректално изследване е напипан твърд възел, съмнителен за рак. Простатната ехография е следваща стъпка в диагнозата и в случаите на повишен простатно - специфичен антиген (ПСА), безплодие, затруднено уриниране, кръв в урината и /или спермата. Процедурата се използва и като насочваща иглата при взимане на простатна биопсия.

Рискове
Простатната ехография без биопсия не е свързана с рискове. В случай на проведена биопсия може да има кървене, болка,  подуване ,затруднено уриниране, кръв в семенната течност и урината и др. (виж Простатна биопсия).

Как да се подготвите
Посъветвайте се с лекар, ако сте на редовно лечение с нестероидни противовъзпалителни средства - аспирин, нурофен и др. или ако приемате антикоагуланти - синтром, варфарин и пр. Те трябва да бъдат спрeни 7 - 10 дена преди изследването в случай , че се предвижда биопсия. Няколко часа преди процедурата е добре да вземете леко слабително.

Какво да очаквате
Изследването се провежда от специалист по образна диагностика или уролог. Принципът на изследването е същият, както при другите ехографски изследвания, само че звуковият приемник/предавател - трансдюсер, е поставен в ректума.Причината е, че простатната жлеза е разположена директно пред ректума и по този начин се получава максимално близък достъп за оглед. По време на изследването ще бъдете помолен да легнете настрани с придърпани към гърдите крака. Трансдюсера/сондата се покрива с навлажнен предпазител/кондом и се вкарва в ректума. С няколко завъртания на сондата се получава пълен образ на простатната жлеза. Ако се установят съмнителни участъци, по същото време може да се вземе и простатна биопсия (виж там). След изследването можете да възобновите нормалните си занимания.В случай, че е взета биопсия, няколко дни след това може да чувствате болка, кървене от ануса или да забележите кръв в урината и семенната течност, затруднено и болезнено уриниране.

Резултати
Резултатите от изследването, ако не е взета биопсия, са готови веднага и могат да бъдат обсъдени с Вас или да се изпратят на лекуващия Ви лекар. В случай на проведена биопсия, заключителните резултати отнемат няколко дни.