Aa

Ехография на пикочо-отделителна система

Описание
Ултразвуковата диагностика, или още ехография, е диагностична процедура, която провежда високо - честотни звукови вълни ( извън слуховия предел на човешкото ухо) през телесните тъкани. Различните органи отразяват по различен начин тези вълни и създават определен образ, който се проектира на видео - екран. Чрез този метод се визуализират органите в реално време и в тяхното естествено движение.  Ултразвуковото изследване на пикочо - отделителната система позволява неинвазивен и високо - информативен оглед на бъбреците,  уретерите,  пикочния мехур и прилежащите структури и е основен диагностичен метод при заболявания и оплаквания от страна на тези органи.

Защо се прави
Eхографията на бъбреци се използва за определяне на размера, формата и разположението им, както и на структурни промени в паренхима - кисти, тумори, малформации. Изследването на пикочния мехур открива възпаления, тумори, камъни и други причини за необяснимо кървене при уриниране.

Рискове
Няма

Как да се подготвите
Започвайки от вечерта преди изследването пийте само бистри напитки - вода, лек чай или прецедени сокове. Един час преди изследването е необходимо да изпиете наведнъж около 300 мл течност и да не уринирате преди теста. Огледът на пикочния мехур изисква той да е пълен в началото на процедурата, като още веднъж се оглежда след изпразването му.

Какво да очаквате
Изследването се провежда в легнало положение. Безцветен и безвреден гел се поставя върху изследваната област и с лек натиск на трансдюсера се размазва леко по кожата.  Получените от различен ъгъл образи се проектират на видео - екран в реално време и в естественото движение на органа.  По време на процедурата ще бъдете помолен/а да задържате отвреме -  навреме дъха си,  с цел по - добър оглед на дадено място.  Изследването е безболезнено, но известен дискомфорт може да се получи при натиск върху пълния пикочен мехур.  Процедурата отнема 30 - 40 мин.

Резултати
Резултатите от изследването са готови веднага и в повечето случаи се заснемат на хартиен носител, който се прилага към досието. Запис от изследването се съхранява и на електронен носител и се архивира във файл на пациента. Лекарят ще ги обсъди с Вас и ще препоръча допълнителни изследвания, ако са необходими.След изследването можете да възобновите обичайните си занимания.