Aa

Ехография на млечни жлези

Описание
Ехографията на млечните жлези е неинвазивен и безопасен метод за диагностика на промените в структурата на жлезите.  Чрез този метод могат да се отдиференцират доброкачествени от злокачествени образувания. Ехографията не измества значението на мамографията, която е единственият точен метод за ранна диагностика на рака на гърдата.  Тя само допълва възможностите за профилактика на това заболяване, както и в случаите когато гърдите не могат да се видят чрез мамография - много плътна и фиброзна тъкан или импланти.

Защо се прави
Ехографията се провежда като допълнение към мамографията за профилактика и диагностика на измененията в млечните жлези. Това изследване трябва да се провежда редовно при жени, които:
имат висок риск от развитие на рак на гърдата поради фамилна обремененост
имат силиконови импланти и много малко тъкан може да бъде видяна при мамографията
при бременни, където мамографията е противопоказана

Как да се подготвите
Не се изисква специална подготовка преди изследването.Необходимо е да планирате ехографията съобразно менструлния си цикъл - най-подходящо време е периода между 3 и 7 ден от началото на цикъла.

Какво да очаквате
Изследването се извършва в легнало положение, по гръб, а ръцете се поставят под главата. По време на прегледа се проверяват както двете жлези, така и подмишниците за наличие на увеличени лимфни възли. Върху кожата се поставя гел и гърдите се оглеждат на малки зони с помощта на сонда, наречена трансдюсер. Където е необходимо зоните се заснемат. Продължителността на изследването е около 15 мин.

Резултати
Резултатите са готови веднага. В зависимост от находката рентгенологът може да препоръча съответни допълнителни изследвания и в какъв срок да се проведат. След ехографията можете да се върнете към обичайните си занимания.