Aa
Акушерство и високорискова бременност

Цитонамазка

Описание

Цитонамазката или Папаниколау тест е цитологично изследване на клетки от шийката на матката за изключване на цервикален рак и/или инфекция с човешки папиломен вирус - HPV. Макар че малък процент от инфектираните развиват рак на шийката, инфекцията значително повишава риска от злокачествено заболяване.  Цитонамазката е скрийнинг тест за ранно откриване на изменения в цервикалните клетки, който позволява започването на своевременно и успешно лечение на тези изменения. Изследването се извършва със съвременна микроскопска техника. Тъй като ракът на шийката на матката е тясно свързан с инфекция с HPV,  то този тест се използва и за диагнозата на тази инфекция.

Защо се прави

Като скринингов тест цитонамазката се препоръчва на всички сексуално активни жени след 21 г.  възраст поне веднъж на 2 години.  Едновременно с изследването за ракови изменения в клетките се извършва и хибриден тест за установяване на HPV инфекция. Наличието на инфекция значително повишава риска от развитието на цервикален рак.  Като диагностичен тест цитонамазката се извършва при съмнение за рак на шийката, рак на матката или яйчниците, при необяснимо вагинално кървене и течение, спонтанна болка или болка при полов акт, кървене след менопаузата и други симптоми от страна на женските полови органи.  При наличието на отклонения в клетките и/или инфекция с HPV се препоръчва колпоскопия.

Рискове

Няма особени рискове, свързани с това изследване. След процедурата е възможно леко кървене или зацапване, което преминава спонтанно.

Как да се подготвите

Изследването се извършва извън менструалния цикъл. 24 часа преди изследването не е желателно да имате полово сношение, да употребявате тампон, да прилагате интравагинални кремове и лубриканти, както и да използвате вагинален душ. Измиването преди изследването е само с хладка вода без сапуни и интимни душ-гелове.

Какво да очаквате

Процедурата започва с рутинно изследване на тазовите органи.  След това излишната слуз и вагинален секрет се изчистват със стерилен памучен тампон.  С помощта на малка заоблена шпатулка се изтъргват малко клетки от външната страна на шийката на матката.  Също така клетки се "забърсват" и с помощта на малка четчица от отвора на цервикалния канал. Възможно е да се почувства леко наболяване по време на взимането на материал, но като цяло процедурата е безболезнена. Клетъчния материал се разстила върху стъкло или се поставя в малък контейнер,  съдържащ специална среда за съхранение.  По-късно от този материал ще се направи натривка в лабораторията.  Изследването се извършва от обучен за целта специалист и от апарат, който автоматично отчита всяко отклонение в нормалните клетки.

Резултати

Резултатите се получават в рамките на няколко дни. Ако са установени отклонения или има съмнение за инфекция с HPV,  Вашият лекар ще препоръча допълнителни изследвания, например колпоскопия. След теста можете да възобновите нормалните си занимания.