Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност сред онкологичните заболявания в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата по този показател. Тенденцията при заболеваемостта и смъртността от заболяването продължава да се влошава с нарастването на неговата честота. За сравнение в световен мащаб ракът на панкреаса е на седмо място по смъртност от всички онкологични болести.

Данните бяха обявени по време на Националната конференция по онкология на тема „Карцином на млечна жлеза. Карцином на стомаха и панкреаса. Колоректален карцином“, която се провежда на 18 и 19 ноември 2022 г. в София. Форумът се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД) ден след Световния ден за борба с рака на панкреаса – 17 ноември.

По данни на GLOBOCAN към 2020 г. новозаболелите от рак на панкреаса в България са 1353, а починалите вследствие на заболяването – 1239. Високият процент смъртност се дължи на факта, че ракът на панкреаса протича тихо, като симптомите се проявяват много късно. Често заболяването се хваща случайно по време на ехография по друг повод, като нерядко към този момент то вече е в напреднало състояние, включително с разсейки в организма – най-вече в черния дроб.

Сред често срещаните симптоми на болестта са: повтаряща се болезненост в стомаха, болка в областта на гърба между лопатките, гадене, подуване на корема, куркане на червата и газове, промяна в изпражненията, редуване на запек с диария.

Възможно е тези симптоми да са свързани със съвсем друг проблем, но специалистите препоръчват при всяко подобно оплакване, продължило повече от няколко дни, да се посети гастроентеролог. Когато се хване навреме, възможностите за по-дълго контролиране на рака на панкреаса са по-големи.

При диагностициран рак на панкреаса, от изключителна важност е да се направи стадиране на заболяването със съвременни методи чрез скенер на гръден кош и корем с контрастно вещество. Обикновената ехография и рентгенова снимка не са достатъчни. Прецизното стадиране ни помага да преценим дали заболяването е ограничено в панкреса или има разсейки, за да се прецени какво лечение да се проведе.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

През двата дни водещи експерти в страната ще имаха възможност да дискутират съвременните възможности за лечение и контрол както на рака на панкреаса, така и на други заболявания като рака на млечната жлеза, колоректалния карцином и рака на стомаха. И четирите заболявания са сред водещите 10 онкологични заболявания по заболеваемост и смъртност както в световен мащаб, така и в България.