Ракът на гърдата е на първо място сред онкологичните заболявания при жените. За да бъде лекуван успешно, е важно да бъде диагностициран навреме. Извършването на профилактика за карцином на млечната жлеза може да бъде осъществен и в домашни условия с няколко лесни стъпки. Препоръчително е техниките за самопреглед да бъдат извършвани поне веднъж месечно като може да го направите по описания начин на удобно за вас място:

Под душа:

Поставете лявата си ръка на тила. С пръсти опипайте цялата си гърда използвайки кръгови движения, движейки се от мишницата към центъра на гърдата. Препоръчително е ръцете ви да са насапунисани. Повторете същото като размените ръцете.

Пред огледало:

Поставете ръцете си до тялото и огледайте гърдите си за промени. Повторете с вдигнати високо ръце.

В легнало положение:

Поставете възглавница под дясното рамото и вдигнете дясната си ръка зад тила. Използвайки лявата си ръка, с малки кръгови движения разтрийте дясната си гърда. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си. 

Симптоми, за които да следите, когато става въпрос за онкологичното заболяване на гърдата са: болки в гърдите, отпускане, поява на бучки, вени, подутини, обриви, неравности, набръчкване на кожата около зърното, кръв или секреция.

Ако забележите някоя от промените задължително запишете час за консултация със специалист в нашия център за мамодиагностика на телефон 0700 13 127 като изберете опция Младост.