Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3 500 жени като всяка осма българка е застрашена от това заболяване. Най–ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика.

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври, Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост стартира кампания за безплатни 3D мамографски изследвания за жени над 40 годишна възраст. Инициативата има за цел да привлече вниманието на жените към собственото им здраве и отново да напомни колко важни са профилкатичните прегледи в контекста на злокачествените заболявания на млечната жлеза.

Кампанията е организирана от екипа на Клиниката по образна диагностика, който ще осъществи скрининговите изследвания с последно поколение 3D мамограф на 100 жени. Защо 3D мамограф? 3D мамографията напълно може да замени стандартната мамография, като я превъзхожда с много по-детайлен образ. Особено подходяща е и при жени с висока плътност на гърдите. 

"Това е първият голям напредък в диагностиката на заболяванията на гърдата след внедряването МРТ на млечна жлеза", разказва доц. Веселка Стойнова, началник на клиниката по Образна диагностика към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. "Огромното предимство на триизмерната мамография с томосинтеза е че с този апарат се намират решание на два големи проблема касаещи конвенционалната мамографска диагностиката – пропуснати туморни формации и фалшиво позитивни данни за рак", допълни тя.

Основни предимства на 3D мамография са:

  • При този образен метод се правят тънки срезове в различни равнини на гърдите, което дава възможност да се открият карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография е възможно да не бъдат видими.
  • Ключово предимство е, че помага при плътни млечни жлези, при които има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.
  • Рентгеновата доза е колкото при обикновената мамография.

За кои жени е подходящо изследването?

- жени над 40г.

- жени, чиято последна мамография е била последно преди 2 или повече години

- жени, които няма да са в цикъл или няколко дни преди цикъл, по време на планирания преглед. 

Важно уточнине: Ще се записват часове само на жени, които са изпълнили трите условия по-горе! 

Какво да очаквате?

Цялата процедура трае няколко минути, провежда се от опитен лаборант, под ръководството на квалифициран рентгенолог, който ще анализира образите. В зависимост от сложността на резултата и необходимото време за анализиране на информацията, резултатите се получават от пациентите до 48 часа. По желание, резултатите от проведеното изследване, могат да бъдат изпратени на предварително предоставен имейл адрес.

Важно уточнние

В определени ситуации, лекарят може да поиска допълнително изследване с ехография или ЯМР, или назначаване на допълнително лечение според конкретния резултат. То трябва да бъде планирано допълнително, извън скрининговата кампания.

Подготовка

  • В деня на изследването не ползвайте лосиони, дезодорант или пудра, съдържаща талк и/или алуминий
  • Tъй като  по време на месечния цикъл и една седмица преди това гърдите са много чувствителни и болезнени, най-удачно е мамография да се проведе около една  седмица след приключване на цикъла.

График на провеждане на безплатните изследвания:

  • 8.10.2022 - от 8.00 - 15.00 часа
  • 15.10.2022 - от 8.00 - 15.00 часа
  • 22.10.2022 - от 8.00 - 15.00 часа
  • 29.10.2022 - от 8.00 - 15.00 часа

Телефон за записване: 02/413 77 40

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Кампанията се провежда в партньорство с Amgen, MNT и Pfizer.