Aa
Съдова хирургия

Разширени вени (варикоза)

Варикоза (разширени вени) представлява уголемени, сакциформено променени нагънати и удължени повърхностни вени на долните крайници. Срещат се при около 60% от населението над 50 години, много по-често при жените. Причините за възникването им са фамилна обремененост, отключващите фактори са професии, свързани със стоеж в право положение, бременност, наднормено тегло и хормонално лечение.

Началните оплаквания са предимно козметични - визуализиране на подкожните вени, поява на сини петна след незабележими травми, лек оток.

В последствие оплакванията се засилват: отокът е изразен, явява се тежест в краката, нощни схващания. Като късни усложнения могат да възникнат следните състояния: кожни промени около глезените като екзема, отоци, пигментация на подбедрицата, втвърдяване на подкожието, незаздравяващи рани около глезените, изкървавяване, тромбози на дълбоките вени.

В началните стадии лечението е консервативно: комплекс от медикаментозно лечение с венотонични препарати, компресивната терапия (носене на ластични чорапи) и промяна в начина на живот в посока на повишаване на двигателната активност, редукция на тегло и др.

Оперативните възможности при лечението на варикозната болест са винаги диференцирани. Целта на лечението са радикално премахване на променените вени по възможно най-щадящ и козметично издържан начин, съхраняване функциите на венозната система, съобразяване с естетичните изисквания на пациента.