Aa

Рак на стомаха

Стомашният рак е злокачествено новообразувание на лигавицата на стомаха, обикновено започващо развитието си от слуз-продуциращите клетки на стомаха. Този рак се нарича аденокарцином и е най-честата форма на стомашен рак. Честотата на стомашния рак в различните райони на света е различна, като най-чест е в Япония. Разпространението му в Европа и САЩ бележи значителен спад през последните години, но независимо от това вниманието към този рак остава повишено, поради лошата прогноза и неспецифичната клинична картина.

Рискови фактори са:

  • диетични - хранене с много солени и пушени храни и малко плодове и зеленчуци
  • наследственост - стомашен рак в семейството
  • инфекция с Helicobacter pylori
  • хроничен гастрит
  • кръвна група А
  • пернициозна анемия и недоимък на витамин В 12
  • тютюнопушене
  • полип/и на стомаха
  • излагане на професионални вредности - пушек и дим в производството на въглища, гума и метали
  • предишна операция на стомаха
  • мъжки пол
  • възраст над 50 г.

Симптоми на заболяването:

  • чувство на пълнота след малко количество храна - ранно и бързо насищане
    обща слабост и безсилие
  • киселини
  • неопределена болка в стомаха
  • гадене и повръщане
  • отслабване на тегло
  • непоносимост към месо и месни храни
  • подуване на стомаха
  • повръщане на кръв
  • наличие на черни като катран изпражнения
  • загуба на апетит

Диагнозата се поставя чрез:
1. Обстоен преглед
2. Фекален тест за окултно кървене
3. Рентгенография с контраст на горен отдел на храносмилателния тракт
4. Гастроскопия с биопсия
5. Ехография на корем
6. Туморен маркер СЕА
7. Компютърна томография
8. Магнитен резонанс
9. Изследване на кръв - хематологично, биохимично, туморни маркери.