Aa

Рак на хранопровода

Ракът на хранопровода представлява развитието на злокачествено новообразувание в едноименния орган.  Честотата на този рак варира в различните части на света, като най-висока е в Китай и Иран, а по-ниска е в Европа и САЩ. Обичайно се развива в долна част на хранопровода, за което спомагат локални хронични възпалителни процеси и заболявания на стомаха. Честотата при мъжете е по-висока от тази при жените.

Рискови фактори:

  • развитието на Баретов хранопровод - злокачествено израждане на клетките на долна част на хранопровода в условията на хронична рефлуксна болест и излагането им продължително време на киселото стомашно съдържимо, рискът от развитие на рак на хранопровода при наличието на Баретов хранопровод нараства 40 пъти.
  • диетични грешки - гореща и пикантна храна
  • прекомерна употреба на алкохол и кофеин
  • тютюнопушене
  • ахалазия - непълно отваряне на долния езофагеален сфинктер и създаване на условия за задържане на храната в хранопровода
  • наличие на гастро-езофагеална рефлуксна болест
  • затлъстяване
    хиатусова херния
  • мъжки пол и възраст 40-75 г.

Симптомите на рака на хранопровода са:

  • затруднено гълтане и преминаване на храната, в началото на твърди храни, а по-късно и на течни
  • болка при преминаване на храната по хранопровода
  • отслабване без причина
  • болка зад гръдната кост с характер на тежест или парене
  • често задавяне по време на хранене
  • обща слабост и лесна уморяемост
  • киселини и рефлукс на храна
  • кашлица или дрезгав глас

Доколкото не съществува рутинен скрининг за рака на хранопровода, всички състояния свързани с повишен риск от развитието му, особено Баретовия хранопровод, трябва да бъдат редовно проследявани от специалист.

Диагностицирането изисква:
1. Рентгенография на хранопровода с контрастен материал /Бариева каша/
2. Гастроскопия
3. Компютърна томография
4. Магнитен резонанс
5. Изследване на кръв