Aa

Пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника

Язвената болест на стомаха и/или дванадесетопръстника е едно от най-честите заболявания и честотата му непрекъснато нараства. Като "язва" се обозначава нарушаване целостта на лигавицата на тези органи, причинено от различни фактори. В миналото се е считало, че стресът, диетата и стомашните киселини - хидрохлоридна и пепсин, са определящи за появата на язвената болест, но днес основният причинител е известен - в 80% от стомашната язва и 90% от дуоденалната се касае за инфекция с Helicobacter pylori (HP). Всички други фактори: тютюнопушене, диета, прием на нестероидни противовъзпалителни средства, злоупотребата с кофеин и алкохол и стресът са предразполагащи към язвена болест.

Симптоми
Симптомите на язвената болест се проявяват индивидуално при отделните лица. Най-честите са:
болка зад гръдната кост, която се описва като "гризяща" и "ръфаща"
болката се появява между храненията или в ранните утринни часове
болката продължава минути до часове
гадене с или без повръщане
промяна в апетита
ориване и горчив вкус в устата
отслабване на тегло
Тъй като симптомите на язвената болест наподобяват други, по-сериозни състояния, винаги е препоръчително да се потърси специализирана помощ. Усложненията на язвата са: кръвоизлив от стомаха или дванадесетопръстника, перфорация и образуване на стеснения - пилорна стеноза.

Допълнителна информация
Диагнозата на язвената болест цели да се установи причината за състоянието, което определя и съответното лечение. Основните методи за диагноза са:
1. Рентгенография на стомах и дуоденум (дванадесетопръстник) с контраст (Бариева каша)
2. Ендоскопска гастроскопия с биопсия
3. Кръвни тестове за Н.pylori
4. Дихателен тест за НР инфекция
5. Биопсия с хистологическо изследване за инфекция с НР
6. Фекален тест за окултно кървене