Aa

Меланома и други кожни ракови заболявания

Кожният рак е злокачествено образувание на кожата. Той съставлява около 50% от всички злокачествени новообразувания. Съществуват три типа кожен рак - сквамозен, базален и меланома. Базалният рак започва развитието си в горния слой на кожата и има бавен растеж. Обикновено представлява малък, гладък и лъскав възел по изложените на слънце зони на кожата - главата, лицето, врата и ръцете. По-често се среща при хора със светли очи и тен на кожата. Този вид рак е лечим.

Сквамозния рак, макар и по-агресивен от базалния, при ранно откриване е напълно лечим. Той съставлява около 20% от кожните ракови болести. Представя се като червеникави залющени плаки или възли по изложените на слънце зони на кожата, особено по лицето, ръцете, носа, ушите и устните. Среща се по-често при светли хора. Ако не се обърне внимание навреме, сквамозният рак може да се разпространи.

Най-злокачествен и с най-висока смъртност е меланомата. Тя се образува в стари или новопоявили се бенки, които се "израждат". Проявява се с промяна на цвета, формата или големината на съществуващи бенки или поява на нови нетипични такива. Метастазира бързо и рано, а лечението е незадоволително. Рискови фактори за меланома са:излагане на слънце, светъл тен на кожата, наследственост, множество лунички, множество бенки, в т.число и нетипични и големи, анамнеза за меланома, слънчеви изгаряния в ранна детска възраст, имуносупресивни заболявания, тютюнопушене, човешки папиломен вирус - HPV.