Aa

Клапни пороци

Това са поредица заболявания, които настъпват най – често поради дегенеративни промени на клапния апарат. В миналото съществена част от клапните пороци се е дължала на преболедуван в млада възраст ревматизъм. Най – честите  клапни пороци в наши дни  са аортната стеноза и митралната регургитация. Лечението е медикаментозно и/или хирургично.

Аортна стеноза – това е стеснение на аортната клапа, което затруднява изтласкването на кръв от сърцето: може да бъде безсимптомна или да протича с оплаквания от задух при усилие и в покой, обща умора,  гръдна болка, включително с характеристика на стенокардна, главозамайване или загуба на съзнание, сърдечни аритмии.
Аортна регургитация –Това е състояние при което аортната клапа пропуска кръв, която се връща в лявата камера на сърцето. Може да протича с обща умора, задух при усилие или в покой, гръдна болка и изпотяване, главозамайване, усещане за силни удари на сърцето.

Мирална регургитация – Това е състояние при което митралната клапа пропуска кръв, която се връща в лявото предсърдие.  Може да протича със задух при усилие, в тежките случаи – в покой, сърдечни аритмии, при десностранна сърдечна недостатъчност – отоци  по долни крайници.

Митрална стеноза –  Това е стеснение на отвора на митралната клапа, която затруднява преминаването на кръвта от лявото предсърдие в лявата камера. Може да се прояви с ограничен физически капацитет, задух, кашлица, в редки случаи с жилки кръв при отхрачване, прескачания на сърцето и сърдечни аритмии, отоци.