Aa
Гастроентерология

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Гастроезофагеалната рефлуксна болест се развива когато стомашното кисело съдържимо се връща към хранопровода и понякога в устата (рефлукс). В заболяването се обвинява нарушената функция на долния езофагеален сфинктер - мускулна структура, отговорна за пропускането на храната нормално само в едно направление - от хранопровода към стомаха. Когато този сфинктер не се затваря плътно се получава рефлукс в обратна посока. Предразполагащи фактори са: затлъстяване, тютюнопушене, преяждане, обилен прием на алкохол или кофеин, употреба на противовъзпалителни медикаменти - аспирин, нурофен, ибупрофен и др., диетични грешки - прекомерна употреба на пикантни и мазни храни.

Симптоми:

парене зад гръдната кост или т.нар киселини
връщане на храна към устата в наведено положение на тялото или в по-тежките случаи спонтанно
гадене с или без повръщане
горчив вкус в устата
При деца, а и при някои възрастни, вместо киселини може да се появи астма или суха дразнеща кашлица. Наличието на киселини може да е симптом и на инфекция с H.pylori-микроорганизъм, който се обвинява в причиняването на пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Допълнителна информация
Основните усложнения на гастро - езофагеалния рефлукс са развитието на Баретов хранопровод с риск от развитие на рак на хранопровода и стриктури. Баретовият хранопровод е заместване на нормалните клетки в долна част на хранопровода с такива, които се намират в тънките черва. Заболяването е преканцероза - честотата на ракова дегенерация на фона на Баретов хранопровод е 1:200 /година.

Диагнозата на рефлуксната болест се поставя чрез:
Рентгенография на горен храносмилателен тракт с контраст (Бариева каша)
Фиброгастроскопия - ендоскопско изследване на стомаха и хранопровода с фиброоптична апаратура и с възможност за взимане на биопсия
Езофагеална манометрия - измерване на тонуса на долния езофагеален сфинктер в покой
24-часово измерване на киселинността (рН) в областта на долния езофагеален сфинктер и хранопровода
Изследване на кръв - имунологично за изключване на инфекция с H.pylori
Дихателен тест за инфекция с H.pylori